Ivanić: Izetbegovićev istup ruši bilo kakvo međusobno povjerenje

Srna
Ivanić: Izetbegovićev istup ruši bilo kakvo međusobno povjerenje

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da današnji istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u vezi sa navodnim progonom Bošnjaka i Hrvata u Banjaluci u proteklom građanskom ratu u BiH, ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

"Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.


Prema njegovim riječima, ovo je jedna od stvari koje se događaju u posljednje vrijeme u kojima jedna politička koncepcija, prije svega bošnjačka, smatra da ima pravo na BiH.

"Nema od toga ništa. Ne treba da čude moji sljedeći potezi, ja neću da govorim šta će biti i oni će jasno pokazati da nije BiH samo ono što misli Izetbegović i da on nema pravo da na ovakvim skupovima sam iznosi svoje stavove koji su potpuno neprimjereni i za svaku osudu", rekao je Ivanić.

On je istakao da u narednim danima i sedmicama očekuje još reagovanja na Izetbegovićev istup jer on ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH, pogotovo nakon što je donesena odluka o popisu koja je bila prvo preglasavanje od formiranja ovog savjeta ministara.

"Uvjeravam vas da će biti zadnje preglasavanje i da će ovo što se desilo sa preglasavanjem imati svoje negativne posljedice za one koji su bili uvjereni da će preglasavanjem obezbijediti neku promjenu u BiH, od toga nema ništa", poručio je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zloupotrijebio je današnju konferenciju za novinare nakon "Brdo-Brioni" samita u Sarajevu da optuži Republiku Srpsku i Banjaluku za navodni progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom građanskom ratu u BiH.

Iako mu nije bilo upućeno pitanje, Izetbegović je stao u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

"Banjaluka nije bila opkoljen grad, nego slobodan. Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržava je sistematski srušila 16 džamija", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana