Иванић: Изетбеговић у овом мандату неће поправити односе са Србијом

Танјуг
Иванић: Изетбеговић у овом мандату неће поправити односе са Србијом

Сарајево - Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ не очекује да ће Бакир Изетбеговић, који је прије пар дана преузео ротирајућу столицу предсједавајућег Предсједништва БиХ од Драгана Човића, учинити корак напријед у утврђивању границе са Србијом, нити у побољшању односа у региону или смиривању страсти на узаврелој политичкој сцени БиХ.

Изетбеговић ће у наредних осам мјесеци, колико му траје мандат, бити још тврђи у ставовима, рачунајући да ће на тај начин добити подршку свог бирачког тијела за изборе који слиједе у октобру, оцјењује у разговору за Тањуг Иванић.

"Имали смо шансу да се договоримо о граници са Србијом, што мислим да је било значајно прије свега за БиХ, али из неког, за мене, неразумљивог разлога у Сарајеву је направљен негативан амбијент у коме се то тумачало као нека врста уступака Србији", каже Иванић.

Он објашњава да су се развиле тезе које је господин Изетбеговић прихватио - да су хидроелектаране Зворник и Бајина башта власништво БиХ, за шта нема ни једног доказа.

"Сви докази су, колико знам, на другој страни и мислим да се ушло у једну негативну фазу тако да не очекујем никакав помак, али очекујем ће Изетбеговићево предсједавање, због изборне кампање која траје и огромног сукоба између Бошњака и Хрвата, промијенити неку врсту позитивног амбијента који је постојао на почетку мандата. Тако да се може очекивати много бурних политичких догађаја, прије свега да ће бити много тешких ријечи на релацији Бошњаци - Хрвати".

На питање да ли он ипак као члан Предсједништва инсистира на томе да БиХ изађе са својим приједлогом о разграничењу са Србијом, ако већ приједлог Србије није прихваћен, Иванић наглашава да није ријеч о ставу БиХ већ о ставу Бошњака.

"Наравно да питам и питао сам: шта је ваш приједлог, шта ви предлажете?", каже, уз објашњење да није ријеч о приједлогу Предсједништва, већ приједлогу Бошњака.

"Често се у медијима господину Изетбеговићу даје значај да он говори у име Босне и Херцеговине. Не. Он говори у име Бошњака. А Човић и ја смо за то да се то са Србијом заврши. Изетбеговиоћ је против", појашњава Иванић

Он сматра да тај став штети баш Босни и Херцеговини, јер како каже, да је БиХ постигла споразум са Србијом то би било позитивно примљено у свијету и имало би огроман утицај и на разграничење са Хрватском, гдје постоје много тежи проблеми, око границе мора, Костајнице...

Иванић не очекује ни да ће у БиХ доћи до договора о измени изборног закона и сматра да, иако се на тој теми копља ломе између Бошњака и Хрвата, Срби не смију то посматрати са стране.

 "Бошњаци и Хрвати ће тешко постићи договор"

"Не смијемо препустити да се само Хрвати и Бошњаци договарају, треба да гледамо наш интерес. У Федерацији постоји велика српска заједница. Имамо четири кантона у којима Срби нису конститутивни народ и занимљиво је да су они под хрватском, односно управом ХДЗ. То значи да су Срби сведени на мањину, што је потпуно супротно одлукама Уставног суда БиХ", каже Иванић.

Истовремено, он сматра да ће Бошњаци и Хрвати тешко постићи договор.

"Мислим да неће доћи до промјене изборног закона, да ће се одржати избори по старом, а да ће наступити велика криза послије избора. Тада мислим да се може десити да цијела БиХ, прије свега због Федерације, постане случај Мостара, гдје партије нису успјеле да се договоре око избора власти па у Мостару већ два циклуса нема избора, десет година је тамо исти градоначелник".

На питање како коментарише изјаву високог међународног представника Валентина Инцка да ће примијенити своје надлежности уколико не дође до договора о изборном закону, Иванић каже да га је та изјава изненадила, јер и сама могућност да међународна заједница наметне рјешење, потпуно скида одговорност са домаћих учесника.

"Сада обје стране, можда мало више бошњачка, имају све разлоге да ништа не ураде, рачунајући да ће Инцко урадити оно што они желе да добију, а што је и била досадашња пракса. Ја и не знам ни једну озбиљнију одлуку Високог представника, а да је била на штету доминантног бошњачког народа или онога што се дефинише у Сарајеву", примијетио је.

Идеје о формирању хрватског ентитета као трећег у БиХ, што је први поменуо као пријетњу Бакир Изетбеговић, а идеју подржао Милорад Додик, Иванић оцјењује као "распакивање" Дејтонског споразума, што никако није у интересу Републике Српске.

"Изборна једница максимум који Хрвати могу добити"

"Искрено мислим да је максимум који Хрвати могу добити изборна јединица у оквиру федерације. За трећи ентитет нисам. Ми смо данас један од два у БиХ, што је пуно више него бити један од три. Платили смо ми велику цијену своје самосталности у прошлости. Били смо изоловани и изложени стравичним санкцијама међународне заједнице. Бошњаци и Хрвати су имали пуно користи од тога што су били заједно - и међународну подршку и трговину и извоз, све је ишло преко Федерације, јер је слика о њој била као о мултиетничкој. Не видим да ми из Републике Српске имамо било какав интерес да се сврставамо ни на једну од страна у овом сукобу. У крајњој линији, они су на почетку рата заједно везали заставе против Срба, нека их сад сами одмотавају", јасан је Иванић.

Он каже да и не вјерује да је то могуће, јер Дејтонски споразум се, како каже, може мијењати међусобним договором у БиХ или да се постигне велико јединство на међународном плану и организује неки нови Дејтон.

"Ако се тема отвори међу нама, у Сарајеву бисте сигурно имали захтјев- БиХ без ентитета, у РС независна Република Српска, а у Мостару, вјероватно трећи ентитет. Како се договорити око тога? Никако, а очекивати данас да ће Русија, САД, ЕУ, Турска, Србија, Хрватска... све те кључне земље које су учествовале у дефинисању Дејтонског споразума да имају јединствен став је потпуно нереално. Прије би се ми договорили сами, а за то не постоје никакве шансе, него они", убијеђен је Иванић.

О кандидатури

На питање да ли ће се кандидовати за члана Предсједништва БиХ и у сљедећем мандату, а да и Милорад Додик најављује своју кандидатуру за ово мјесто, Иванић каже да хоће.

Био сам четири године у Предсједништву и мислим да сам тај посао коректно радио и да Република Српска у том периоду није изгубила ни једну битку у Предсједништву. Чврсто сам бранио интересе републике Српске, а с друге показивао спремност на компромис, додаје.

"Мислим да таква врста политике Србима одговара и треба. Зато сам одлучио да се поново кандидујем. А не вјерујем да господин Додик себе баш види као члана Предсједништва БиХ. Он је човјек који воли да доноси одлуке сам, а овде то не можете и морате правити компромисе", наводи Иванић.

Он каже да ће се показати да ли ће се грађани определити за тешку реторику и политику ризика и неизвесности или за патриотску политику која пружа стабилност.

"Не вјерујем да је ико од тих 317.000 људи који су гласали за мене прије четири године разочаран како сам радио. То је довољно да се побиједи", закључује Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана