Иванић: Изетбеговић реаговао да не буде да је попустио

Танјуг
Иванић: Изетбеговић реаговао да не буде да је попустио

Нови Сад - Српски члан предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић сматра да је реакција бошњачког члана Бакира Изетбеговића, поводом формулације о међународној политици БИХ на јучерашњој конференцији за новинаре у Београду, услиједила јер је мислио да би пред његовим бирачима испало да је "попустио".


"Он је као изашао за говорницу и рекао да ће БиХ спољну политику водити у Сарајеву. Па гдје ћемо је другдје водити него у Предсједништву у Сарајеву. Нико други нашу политику не може одређивати", рекао је Иванић за РТВ.

Он сматра да је реакција Изетбеговића била "надуравање", због чега је у сарајевским медијима дочекан као херој који брани БиХ.

"Без мене не може бити ниједног става БИХ, па тако БиХ неће признати Косово и не може га признати јер то ја нећу дати. Тако да се политика усклађује са политиком у Београду", нагласио је спрски члан предсједништва БиХ и додао да на силу нико ништа не може да уради.

Што се тиче НАТО, Иванић је навео да не види да би неки српски политичар у БиХ могао да гласа за чланство БиХ у Алијанси док Србија није унутра.

"Тај који би то урадио подијелио би овај народ на два дијела, а ја то никад нећу бити", нагласио је Иванић.

Подсјетио је да је и представник хрватског народа у Предсједништву БиХ Драган Човић јуче рекао да позиција БИХ о питању Косова остаје иста све док Србије не промјени свој став, те оцијенио да је реакција бошњачког члана била "пуко ''надуравање'' и покушај грађења неке врсте властитиог дигнитета пред својим бирачким тијелом".

"Морам признати да је све то било непристојно", закључио је Иванић.

Потврдио је да је цијела прича око Косова кренула од изјаве Изетбеговића за Дојче веле, која је, како је навео, била непотребна.

"Он (Изетбеговић) очекује да Србија сваки пут јасно каже - ''ми поштујемо интегритет БиХ'', што Србија говори - и за вријеме ове власти и претходних власти. Са друге стране, себи даје за право да би признао Косово и тиме, како то Србија доживљава, не признаје њен територијални интегритет", навео је Иванић.

На јучерашњем састанку чланова предсједништва БиХ са председником Србије Александром Вучићем иза затворених врата није било пуно ријечи о Косову, потврдио је Иванић, наводећи да "од тога нема ништа".

"БиХ не може признати Косово, ја имам моћи да то спречим", нагласио је он.

Упитан да ли постоји притисак који БИХ сугерише да промијени став о Косову, Иванић је одговорио одречно.

"Свијет зна да није реално очекивати да било који српски политичар из БиХ, из било које партије, промиени став у вези са Косовом. Бакир може да говори шта хоће, али не може урадити ништа. Изетбеговић није БиХ, БиХ је оно што се договоре представници три народа - три члана Предсједништва", закључио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана