Иванић: Изетбеговић не може у име Предсједништва поднијети апелацију

Глас Српске
Иванић: Изетбеговић не може у име Предсједништва поднијети апелацију

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је Срни да предсједавајући Предсједништва Бакир Изетбеговић не може сам у име институције Предсједништва покретати питања уставности, па тако ни у случају одлуке о одржавању референдума о Дану Републике Српске.

"Институцију могу представљати само сва три члана Предсједништва или Савјет министара у цјелини, а они овим поводом нису имали никакав став", истакао је Иванић.

Иванић је рекао да Изетбеговић може покретати питања уставности која сматра битним, иако је у овом конкретном случају Уставни суд Републике Српске већ рекао да нема сметње што се Устава тиче, али не може покретати питања и то представљати као сукоб између институција БиХ и ентитетских институција јер он не представља институције БиХ.

Он је оцијенио да је све што се догађа поводом референдума постало потпуно бесмислено и да производи огромну тензију.

"Рекао бих да су потези које Изетбеговић вуче најбоља реклама за потребу организовања референдума", рекао је Иванић и додао да бошњачки члан Предсједништва својим потезима подиже јединство српског народа, што ће допринијети давању још већег значаја референдуму него што би га без његових потеза било.

Према Иванићевим ријечима, биће занимљиво видјети како ће се Уставни суд БиХ, у којем су и два члана СДА, реаговати на Изетбеговићеву апелацију и захтјев за доношење привремене мјере обустављања примјене одлуке Народне скупштине Републике Српске до коначне одлуке Уставног суда БиХ по његовом захтјеву.

"Увјерен сам да Изетбеговић већ рачуна на своја два члана као оне који ће га подржати, јер као бивши високи функционери СДА сумњам да ће бити у стању да кажу другачији поглед", оцијенио је Иванић.

Он је изразио наду да ће амбијент који је створен упозорити овај пут међународне судије да не подлегну притиску.

"Могло би се врло лако десити да Изетбеговић у свему овоме изгуби", закључио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Изетбеговић је у својству члана Предсједништва Уставном суду БиХ поднио захтјев за рјешавање уставноправног спора са Републиком Српском због одлуке о расписивању референдума коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила 15. јула.

Од Уставног суда Изетбеговић тражи да стави ван снаге одлуку Народне скупштине, као и да обавеже Народну скупштину Републике Српске да предузме све активности којима ће се анулирати све одлуке и активности које су засноване на тој њеној одлуци.

Он је од Уставног суда БиХ затражио да донесе привремену мјеру обустављања примјене одлуке Народне скупштине Републике Српске до коначне одлуке Уставног суда БиХ по његовом захтјеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана