Ivanić, Dodik: RS mora uputiti u UN jedinstven stav

Željka Domazet
Ivanić, Dodik: RS mora uputiti u UN jedinstven stav

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik RS Milorad Dodik ocijenili su da je od velikog značaja da zvaničnici Srpske utvrde zajednički stav o rezoluciji o Srebrenici i o tome obavijeste Savjet bezbjednosti UN.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici pripremila je Velika Britanija kako bi ona bila usvojena u Savjetu bezbjednosti UN. Zvaničnici RS su ocijenili da je rezolucija neprihvatljiva i uperena protiv Srpske.

- Rezolucija je zlonamjerna i neizbalansirana i važno je da taj jasan i jedinstven stav o ovom dokumentu prenesemo i Savjetu bezbjednosti UN - rekao je Dodik i naveo da će ovih dana pozvati sve zvaničnike u Srpskoj i predstavnike RS u institucijama BiH kako bi zauzeli jedinstven stav u vezi sa rezolucijom i uputili pismo Savjetu bezbjednosti UN.

Ivanić je rekao da još nije dobio poziv od Dodika, ali da će se sigurno odazvati na sastanak.

- Britanska rezolucija o Srebrenici bila je nepotrebna i umjesto pomirenja i povjerenja, ona proizvodi dalje sukobe - istakao je Ivanić i dodao da je uvjeren da postoji jedinstven stav u RS kada je u pitanju rezolucija.

Podršku stavu RS na prošlosedmičnom sastanku sa Dodikom dao je i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenivši da je britanska rezolucije potpuno neprihvatljiva i antisrpska i da se ničim ne može popraviti njen sadržaj.

- Stav RS o ovom pitanju dijele i Srbija i Rusija. Stavove koje smo mi u RS javno iznosili treba da pretvorimo u zajednički i uputimo dopis Savjetu bezbjednosti UN kako bi imali veću težinu. Vjerujem da će se ovom pozivu odazvati svi zvaničnici i predstavnici političkih stranaka iz RS bez obzira na to da li su pozicija ili opozicija - istakao je Dodik.

Dodao je da će oni koji se ne odazovu pokazati da sve tumače uskostranački i da od svega prave politikantstvo.

- Rezolucija je udar na pomirenje i povjerenje i može da izazove nova međuetnička trvenja u BiH i na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkog raspoloženja koji je primijećen. Prijedlog rezolucije je nedopustiv i samo pravi raskol u BiH. Njegovo usvajanje dovelo bi do još veće osionosti i neopravdanog pritiska na Srbiju i Srpsku i mi to moramo odbaciti. Mene raduje činjenica da smo svi, kako vlast u RS, tako i predstavnici Srpske na nivou BiH, jedinstveni u tom stavu i mi ćemo morati do kraja da to iznesemo da bi naš stav bio vidljiv - rekao je Dodik.

Podsjetio je da Britanija prijedlog rezolucije o Srebrenici nije usaglasila sa ostalim važnim članicama Savjeta bezbjednosti UN.

- On je unilateralan i neprihvatljiv i u suštini zloupotrebljava neke ranije dogovore u okviru Savjeta bezbjednosti da se minutom ćutnje oda počast svim žrtvama ratova u BiH i regionu - rekao je Dodik.

Sadržaj rezolucije

Savjet bezbjednosti UN trebalo bi 7. jula da raspravlja o rezoluciji u kojoj se zločini u Srebrenici karakterišu kao genocid, a srpske žrtve se i ne pominju. Iako predlagači rezolucije tvrde da je njen cilj doprinos pomirenju, ta riječ se u njoj pominje samo dva puta, dok se termin genocid može pronaći u svakoj tački. U rezoluciji se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i negiranje genocida, a na sve države svijeta se apeluje da razvijaju obrazovne programe koji će usaditi u buduće generacije lekcije koje su naučili iz prošlih genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana