Иванић, Додик: РС мора упутити у УН јединствен став

Жељка Домазет
Иванић, Додик: РС мора упутити у УН јединствен став

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и предсједник РС Милорад Додик оцијенили су да је од великог значаја да званичници Српске утврде заједнички став о резолуцији о Сребреници и о томе обавијесте Савјет безбједности УН.

Приједлог резолуције о Сребреници припремила је Велика Британија како би она била усвојена у Савјету безбједности УН. Званичници РС су оцијенили да је резолуција неприхватљива и уперена против Српске.

- Резолуција је злонамјерна и неизбалансирана и важно је да тај јасан и јединствен став о овом документу пренесемо и Савјету безбједности УН - рекао је Додик и навео да ће ових дана позвати све званичнике у Српској и представнике РС у институцијама БиХ како би заузели јединствен став у вези са резолуцијом и упутили писмо Савјету безбједности УН.

Иванић је рекао да још није добио позив од Додика, али да ће се сигурно одазвати на састанак.

- Британска резолуција о Сребреници била је непотребна и умјесто помирења и повјерења, она производи даље сукобе - истакао је Иванић и додао да је увјерен да постоји јединствен став у РС када је у питању резолуција.

Подршку ставу РС на прошлоседмичном састанку са Додиком дао је и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров оцијенивши да је британска резолуције потпуно неприхватљива и антисрпска и да се ничим не може поправити њен садржај.

- Став РС о овом питању дијеле и Србија и Русија. Ставове које смо ми у РС јавно износили треба да претворимо у заједнички и упутимо допис Савјету безбједности УН како би имали већу тежину. Вјерујем да ће се овом позиву одазвати сви званичници и представници политичких странака из РС без обзира на то да ли су позиција или опозиција - истакао је Додик.

Додао је да ће они који се не одазову показати да све тумаче ускостраначки и да од свега праве политикантство.

- Резолуција је удар на помирење и повјерење и може да изазове нова међуетничка трвења у БиХ и на Балкану с обзиром на талас националистичког расположења који је примијећен. Приједлог резолуције је недопустив и само прави раскол у БиХ. Његово усвајање довело би до још веће осионости и неоправданог притиска на Србију и Српску и ми то морамо одбацити. Мене радује чињеница да смо сви, како власт у РС, тако и представници Српске на нивоу БиХ, јединствени у том ставу и ми ћемо морати до краја да то изнесемо да би наш став био видљив - рекао је Додик.

Подсјетио је да Британија приједлог резолуције о Сребреници није усагласила са осталим важним чланицама Савјета безбједности УН.

- Он је унилатералан и неприхватљив и у суштини злоупотребљава неке раније договоре у оквиру Савјета безбједности да се минутом ћутње ода почаст свим жртвама ратова у БиХ и региону - рекао је Додик.

Садржај резолуције

Савјет безбједности УН требало би 7. јула да расправља о резолуцији у којој се злочини у Сребреници карактеришу као геноцид, а српске жртве се и не помињу. Иако предлагачи резолуције тврде да је њен циљ допринос помирењу, та ријеч се у њој помиње само два пута, док се термин геноцид може пронаћи у свакој тачки. У резолуцији се најоштрије осуђује геноцид у Сребреници и негирање геноцида, а на све државе свијета се апелује да развијају образовне програме који ће усадити у будуће генерације лекције које су научили из прошлих геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана