Ivanić: Diplomatska i evropska inicijativa ne smiju se propustiti

Srna
Ivanić: Diplomatska i evropska inicijativa ne smiju se propustiti

Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da su diplomatska inicijativa koju je pokrenulo Predsjedništvo i evropska inicijativa šanse koje BiH ne bi smjela da propusti.

Ivanić je rekao da EU sa posljednjom inicijativom za BiH ima ozbiljne namjere i da je razlog za to stanje u Ukrajini i strah da ne bi došlo do nemira na Balkanu.

“Bilo bi pametno da premijeri u BiH sjednu i dogovore se sa MMF-om i Svjetskom bankom i usaglase šta je to o čemu mogu da se dogovore. Ako budemo mudri, mi bismo se mogli nametnuti i dobiti podršku za manje reforme nego što nam se u ovom trenutku čini”, rekao je Ivanić za “Nezavisne novine”.

Govoreći o uticaju SAD i EU u BiH, Ivanić je rekao da su i BiH i prostor Balkana primarno odgovornost EU, što je rečeno prije nekoliko godina, dok će Turska u principu pokušati da se nametne na ovom prostoru.

“Ako ima prostora, nama ne smeta, ako budu uvažavali ravnopravnost i postojanje dva entiteta. Ne smeta nam ni tursko tržište”, rekao je Ivanić.

On je dodao da će Rusija politički i ekonomski sigurno biti prisutna na ovom prostoru i da BiH treba da ima balansiran odnos prema ovoj zemlji, Turskoj i drugima i iskoristi ih za svoj interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana