Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS

Srna
Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS

Sarajevo - Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske saopštio je da do posljednjeg dana nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su prvobitni tekstovi deklaracija mijenjani sve dok nisu ispoštovani zahtjevi svih zemalja učesnica, uključujući i stavove iz Republike Srpske.

Odlukom Predsjedništva BiH data je saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u Odluci navedeno da se Okvirnom planu ne može pristupiti sve dok ne bude sprovedena kompletna procedura u BiH u skladu sa Zakonom o nestalim licima i ustavnopravnim nadležnostima, nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što naravno uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

“Time su u potpunosti ispoštovane sugestije nadležnih institucija Republike Srpske. U Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan je dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica”, naglašava se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u vezi sa definisanjem konačnog teksta ove deklaracije, ali i ostalim tekstovima, napominju da se sve vrijeme sarađivalo i sa stručnim timom Srbije, koja je takođe podržala ovu deklaraciju.

U saopštenju se navodi da je, kada je riječ o Izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade Republike Srpske.

“S obzirom na to da je riječ o vrlo osjetljivoj temi svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje može napravitu štetu samo Republici Srpskoj. Površnost i zloupotreba čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešla je svaku mjeru”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana