Иванић: Чвршћа контрола граница рјешење за мигрантску кризу

Срна
Иванић: Чвршћа контрола граница рјешење за мигрантску кризу

Бијељина - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је чвршћа контрола границе једино рјешење за мигрантску кризу у БиХ.

“Мигранти неће долазити овамо када осјете да је граница чврста. Показало се у Европи, ко је контролисао границу, тај нема проблем са мигантима”, рекао је Иванић у Бијељини након разговора са градоначелником Мићом Мићићем. 

Одговарајући на питања новинара, он је одбацио могућност употребе војске у заштити границе, како је урађено у неким земљама погођеним мигрантском кризом, истичући да према Уставу и законима Оружане снаге БиХ не могу бити ангажоване на овом послу. 

“То би било ширење надлежности и ја сам против тога, не бих преносио надлежности на ниво БиХ”, рекао је Иванић. 

Према његовим ријечима, без сагласности Владе и Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, у складу са Уставом, у заштити границе на територији Српске не могу бити ангажовани ни припадници полиције из Федерације БиХ. 

“Полиције ентитета контролишу безбједносну ситуацију на свом простору и без сагласности Владе и МУП-а, нико не може и не треба да буде на другој страни”, истакао је Иванић. 

Он је навео да је чвршћа контрола границе једини облик контроле мигрантске кризе у БиХ. 

Иванић је рекао новинарима да је Бијељина град у којем се интензивно гради инфраструктура и да ће изградња дионице ауто-пута Београд-Сарајево допринијети да овај град постане центар региона. 

Током посјете Бијељини Иванић је о актуелним темама разговарао и са члановима Савјета младих Градског одбора ПДП-а, странке чији је почасни предсједник. 

Овај разговор одржан је у Народној библиотеци “Филип Вишњић” у Бијељини. 

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је новинарима да је са Иванићем разговарао и о враћању 1,5 милиона КМ ПДВ-а по пројекту изградње канализације у граду, наводећи да је за то потребно обезбиједити 16 различитих одобрења. 

Он је рекао да ће овај новац бити употријебљен за завршетак инфраструктурних пројеката у граду, прије свега за асфалтирање 27 километара путева у којима је већ урађена канализација. 

Мићић је навео да је Бијељина дионицу ауто-пута Београд-Сарајево преко овог града већ увела у своју просторно-планску документацију, чије се усвајање очекује до краја године. 

Коментаришући мигрантску кризу, Мићић је рекао да Бијељина “нема неких силних проблема”, да су у овој области надлежности јасне и да циљ миграната нису Република Српска и БиХ, него земље Западне Европе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана