Иванић: Централна банка одржала монетарну стабилност БиХ

Срна
Иванић: Централна банка одржала монетарну стабилност БиХ

Сарајево - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић честитао је данас Централној банци БиХ јубилеј - 20 година рада са жељом да и у наредних 20 година одржи стабилност конвертибилне марке као валуте БиХ.

"БиХ је земља пред којим и даље стоје бројни изазови, за многа рјешења још нема унутрашњег политичког договора, а недостаје нам и међусобно повјерење", рекао је Иванић у Сарајеву током обраћања учесницима Међународне конференције под називом "Двадест година стабилности", организоване поводом 20 година рада Централне банке БиХ.


Иванић је подржао каренси борд, истичући да он спречава извршну власт на свим нивоима у БиХ да утиче на независан рад Централне банке БиХ.

"Класичан облик централне банке довео би до примарне емисије новца, инфлације и потпуне нестабилности и неповјерења у монету БиХ. Мислим да сада не треба ништа мијењати у овој области, тим прије јер за промјене није сазрело политичко вријеме", поручио је Иванић.

Он сматра да је кључ стабилности економије у БиХ извозна оријентација привреде.

У поздравном говору на отварању међународне конференције под називом "20 година стабилности", гувернер Централне банке Бих Сенад Софтић подсјетио је на дане успостављања ове финансијске институције.

"Мисија Централне банке БиХ је успостављање и одржавање стабилности националне валуте - конвертибилне марке. Све ово вријеме континуирано смо пратили системске ризике у финансијском сектору. Успоставили смо, између осталог, Централни кредитни регистар, а потом је обезбијеђена потпуна покривеност КМ", навео је Софтић.

Он је додао да ова банка и њени партнери интензивно раде на просперитетном развоју БиХ и њених институција.

Софтић је поручо да и даље очекује подршку институција БиХ на јачању Централне банке, тим прије јер се жели да ова финансијска институција још брже настави развој заснован на принципима транспарентности и независности, као и модерних стандарда у сфери банкарства и финансија.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је да ова посебна, јубиларна конференција доказује да је Централна банка БиХ једна од најважнијих институција БиХ и стуб њене монетарне стабилности, што се уважава и на међународној финансијској сцени.

"Мир и стабилност су најважније ријечи и за БиХ и за регион западног Балкана у цјелини", нагласио је Звиздић.

Он је захвалио на подршци међународним финансијским институцијама, као и институцијама ЕУ на оснивању и јачању улоге и функције Централне банке БиХ.

Члан Извршног одбора Европске централне банке Беноа Куре навео је да Централна банка БиХ данас представља успјешну институцију у БиХ захваљујући својој мисији на успостављању монтарне стабилности БиХ и успостављања валутног аранжмана, такозваног каренси борда.

"Ви сте направили посебан успјех јер сте одговорили изазовима финансијског тржишта и разних удара на малу економију, каква је економија БиХ", рекао је Куре.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк наласио је да је прича о БиХ, прича о успјеху у БиХ.

"Аранжман каренси борда и макроекономска стабилност били су велики посао за БиХ као државу у настајању", рекао је Вигемарк.

Он сматра да политику треба што више удаљити од макроекономских политика. "Добре макроекономске политке и економске политике уопште, кључне су тачке на путу БиХ ка ЕУ у сфери финансија", рекао је Вигемарк.

Током данашњег скупа биће оџане три сесије - "Осврт на улогу Централне банке БиХ у протеклих 20 година", "Нови изазови за централне банке у процесу придруживању ЕУ", те "Кључни макроекономски аспекти у процесу придруживања ЕУ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана