Иванић: Бошњацима недостаје јак лидер спреман на компромис

Танјуг
Иванић: Бошњацима недостаје јак лидер спреман на компромис

Београд - Српски члан предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић каже да БиХ недостаје јак бошњачки лидер, спреман на компромис, који ће прихватити испружену руку из Београда.

Иванић је рекао да је Србија имала доста коректних понуда око рјешења питања границе између двије земље, али да из Сарајева није било одговора.

“БиХ недостаје јак лидер бошњачког народа који је спреман да прави компромисе са сусједним земљама, али и компромисе унутар Федерације”, појаснио је Иванић за Тв Пинк.

Он сматра да је тренутна филозофија лидера бошњачког народа да је паметније бити у сукобу и свађи са комшијама и да Бакир Изетбеговић није спрема на компромис.

Однос три народа у БиХ је, како каже, вјечити изазов, јер сва три члана предсједништва имају различите визије.

“Различито гледамо на земљу. Једни би вољели да је БиХ без ентитета, други да постоји независна РС, трећи да постоји трећи ентитет. Имате три различите визије”, појашњава Иванић.

Подсјећа да БиХ још нема потписан уговор о граници са Србијом, а да су односи са Хрватском затегнути због Пељешког моста, јер политичари из Сарајева имају другачији став.

“Унутрашњи односи у БиХ посебно су оптерећени због проблема у релацији Хрвата и Бошњака. Једино са Црној Гори успели смо да направимо споразум о граници”, нагласио је Иванић.

Интерес Срба у БиХ је, како појашњава, да се јача ентитет, да се јачају властите институције.

“Главни циљ у РС треба да буде да чувамо властите институције. Ту постоји разлика између мене и Милорада Додика у томе што ја не препуштам институције БиХ Бошњацима. Ја не мислим да је БиХ бошњачка, већ и српска”, закључио је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана