Ivanić: BiH spremna za reforme koje vode ka evrointegracijama

Srna
Ivanić: BiH spremna za reforme koje vode ka evrointegracijama

Ljubljana - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas tokom susreta sa predsjednicima Slovenije Borutom Pahorom i Poljske Andžejem Dudom da će BiH učiniti sve što je moguće da pokaže da je spremna i zainteresovana za reforme koje vode ka evropskim integracijama.

Teme trilateralnog radnog sastanka, koji je održan u dvorcu Strmol u Sloveniji, bile su aktuelna politička situacija u regionu zapadnog Balkana, kao i u EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je na konferenciji za novinare poslije sastanka rekao da je zahvalan dvojici predsjednika koji, bez obzira na unutrašnje probleme, pesimizam i zabrinutost zemalja članica unutar EU, ipak, žele da čuju i poglede iz BiH na stanje u regionu zapadnog Balkana.

On je istakao da ohrabruje činjenica da i dalje ima političara i lidera koji su svjesni značaja EU za cijeli zapadni Balkan i da njemu lično znači to što su danas predsjednici Slovenije i Poljske posebnu pažnju posvetili prilikama u BiH.

"BiH kao dio šire porodice može da bude stabilna i spremna da prihvati pravila ponašanja i političkog djelovanja koje je EU razvila. Uvjeren sam da je ovo bitan preduslov stabilnosti unutar BiH, a time i na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Ivanić.

On je naglasio da BiH treba podršku, jer u slučaju da bude izolovana, BiH će biti suočena s unutrašnjim sukobima i razlikama.

"Svjesni smo unutrašnjih razlika, ali sam uvjeren da ćemo vrlo brzo uspjeti da napravimo odlučujući iskorak, a to je da ćemo, nakon što odgovorimo na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, pokazati da smo spremni da BiH dobije status kandidata za EU, što bi bio značajan iskorak", rekao je Ivanić.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da aktuelna situacija u EU pomjera fokus pažnje, ali da evropska perspektiva ostaje najpouzdanije sredstvo za očuvanje stabilnosti.

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je da se Poljska zauzima za region zapadnog Balkana i očuvanje mira, kao i izgradnju odnosa između svih naroda.

Poljski predsjednik je podsjetio da je ova zemlja u BiH prisutna sa 24 vojnika u sklopu misije EUFOR-a, te da podržava napredak BiH ka EU i NATO-u, ali ukoliko za to postoje spremnost i volja svih naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana