Иванић: БиХ спремна за реформе које воде ка евроинтеграцијама

Срна
Иванић: БиХ спремна за реформе које воде ка евроинтеграцијама

Љубљана - Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас током сусрета са предсједницима Словеније Борутом Пахором и Пољске Анџејем Дудом да ће БиХ учинити све што је могуће да покаже да је спремна и заинтересована за реформе које воде ка европским интеграцијама.

Теме трилатералног радног састанка, који је одржан у дворцу Стрмол у Словенији, биле су актуелна политичка ситуација у региону западног Балкана, као и у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Иванић је на конференцији за новинаре послије састанка рекао да је захвалан двојици предсједника који, без обзира на унутрашње проблеме, песимизам и забринутост земаља чланица унутар ЕУ, ипак, желе да чују и погледе из БиХ на стање у региону западног Балкана.

Он је истакао да охрабрује чињеница да и даље има политичара и лидера који су свјесни значаја ЕУ за цијели западни Балкан и да њему лично значи то што су данас предсједници Словеније и Пољске посебну пажњу посветили приликама у БиХ.

"БиХ као дио шире породице може да буде стабилна и спремна да прихвати правила понашања и политичког дјеловања које је ЕУ развила. Увјерен сам да је ово битан предуслов стабилности унутар БиХ, а тиме и на простору западног Балкана", рекао је Иванић.

Он је нагласио да БиХ треба подршку, јер у случају да буде изолована, БиХ ће бити суочена с унутрашњим сукобима и разликама.

"Свјесни смо унутрашњих разлика, али сам увјерен да ћемо врло брзо успјети да направимо одлучујући искорак, а то је да ћемо, након што одговоримо на питања из Упитника Европске комисије, показати да смо спремни да БиХ добије статус кандидата за ЕУ, што би био значајан искорак", рекао је Иванић.

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је да актуелна ситуација у ЕУ помјера фокус пажње, али да европска перспектива остаје најпоузданије средство за очување стабилности.

Предсједник Пољске Анџеј Дуда рекао је да се Пољска заузима за регион западног Балкана и очување мира, као и изградњу односа између свих народа.

Пољски предсједник је подсјетио да је ова земља у БиХ присутна са 24 војника у склопу мисије ЕУФОР-а, те да подржава напредак БиХ ка ЕУ и НАТО-у, али уколико за то постоје спремност и воља свих народа у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана