Иванцов и Додик положили вијенац на споменик Чуркину

Срна
Иванцов и Додик положили вијенац на споменик Чуркину

Источно Сарајево - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик положили су данас у Источном Сарајеву вијенац на спомен-плочу некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину.

Додик је нагласио да је Чуркин постао симбол за Србе оног тренутка када је у Савјету безбједности УН, у складу са руском политиком, уложио вето и спријечио да српски народ буде окарактерисан као геноцидан.

Он је подсјетио да је Чуркин задужио српски народ као стални представник Русије у УН 2015. године у Савјету безбједности када је блокирао нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија, а и раније вршећи дипломатске активности на различитим мјестима.

“Чуркин је неприкосновено спроводио ставове руске државе, која је учинила све да конфликт у бившој Југославији буде што прије завршен и објективно посматран. Важно је да сјећање на његову дјелатност и живот достојно обиљежимо овдје у Источном Сарајеву”, рекао је Додик новинарима.

Амбасадсор Иванцов рекао је да је Чуркин великан руске дипломатије и истакао да човјек живи онолико колико остаје у сјећању оних који га воле и поштују.

“Чуркиново дјело живи и данас овдје у Источном Сарајеву, што показује и овај догађај, којем присуствује и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. То је свједочанство посебних односа наших народа. Ово разумијевање темељи се на дугим историјским и религијским односима руског и српског народа”, нагласио је Иванцов.

Он је напоменуо да Руси поштују и друге народе у БиХ - Хрвате и Бошњаке.

“Сматрамо да су само равноправност народа, уз узајамно поштовање и спремност на превладавање конфликата и постизање компромиса - основ за будућност, заснован на Дејтонском мировном споразуму који ми бранимо”, поручио је руски амбасадор у БиХ.

Он је додао да је управо ове ставове у Савјету безбједности у УН принципијелно бранио амбасадор Чуркин.

Вијенац на спомен-обиљежје Чуркину данас су заједно положили и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, као и друге делегације.

Меморијална плоча Чуркину откривена је 6. новембра 2017. године у Источном Сарајеву као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа.

На меморијалној плочи израђеној од црног камена, уз податке и портрет Виталија Чуркина стоји и натпис на руском: “Хвала за руско жњетж”.

Чуркин је преминуо 20. фебруара 2017. године у Њујорку, а сахрањен 24. фебруара у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана