Иванцов: Запад гура БиХ у НАТО упркос противљењу половине земље

Срна
Иванцов: Запад гура БиХ у НАТО упркос противљењу половине земље

Београд - Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да су покушаји да се БиХ увуче у НАТО све енергичнији, али да је да бар један дио земље против тога.

Он каже да Русија сматра да чланство у НАТО не доприноси јачању реалне безбједности неке земље.


"Противимо се даљем ширењу НАТО-а на Балкану. Али то је суверени избор народа и држава. Видимо да у БиХ нема јединства у корист чланства у НАТО-у. Бар један дио земље је против тога", рекао је Иванцов за "Спутњик".

Одговарајући на питање да ли је у току конфронтација Русије и САД у БиХ, Иванцов каже да ове двије земље имају заједничке интересе, макар у томе што желе стабилност.

"Не желимо нови сукоб, ни у БиХ, ни на Балкану у цјелини. Наше оцјене и приступ многим питањима развоја БиХ се разилазе, али ми разговарамо и бар досад смо се трудили да проналазимо разумне компромисе. Истина, посљедњих четири-пет мјесеци политика и реторика Американаца према Русији постале су оштрије", навео је Иванцов.

Он је додао да Русија нема разлог за претпоставку да би се БиХ могла прикључити антируским санкцијама.

Иванцов је оцијенио да нема ништа лоше у интересима Москве да буде присутна у БиХ и нагласио да Русија, као гарант Дејтонског мировног споразума, политички подржава БиХ.

"Утицај није тако лоша ствар. Све зависи од тога каквим циљевима тежи. Наравно, као и свака држава, желимо да будемо присутни у БиХ и да наше присуство одговара интересима које има наша земља. Наши интереси су у развоју обострано корисних веза у различитим областима", рекао је Иванцов.

Он је нагласио да је политичка подршка Москве БиХ везана за поштиовање Дејтонског мировног споразума.

"Ми смо један од гараната Дејтонског споразума и наш утицај у тим питањима је усмјерен, прије свега, на поштивање Дејтона чији је циљ стабилна, самостална БиХ, која је дио регионалне сарадње, која опет одговара интересима свих народа на Балкану", рекао је Иванцов.

Када је ријеч о опасности да се БиХ распадне, Иванцов је рекао да не жели да спекулише на ту тему.

"Ми смо потписали Дејтонски споразум. Елемент тог споразума, осим равноправности два ентитета и три конститутивна народа, јесте и територијални интегритет БиХ. Ми смо на то ставили свој потпис, то јест подржавамо територијални интегритет БиХ као самосталне земље", поручио је Иванцов.

Коментаришући претпоставку да, у случају отцјепљења Косова од Србије, дође до прекрајања граница на Балкану, Иванцов је рекао да је то опет хипотетичко питање.

"У дејтонском уставу БиХ пише да је то јединствена земља. Друго је питање ако се народи БиХ, чисто теоретски, договоре да треба да постоји некаква друкчија територијална организација у складу са процедурама предвиђеним уставом. Али, понављам, то је чисто теоретско питање", рекао је Иванцов.

Коментаришући тезу да Русија своје интересе у БиХ "гура преко предсједника Републике Српске Милорада Додика", он је навео да је природно да Русија, када развија односе са Српском, блиско сарађује са Додиком јер је он предсједник Републике Српске.

"Тим прије што у нашем приступу и међународној политици и поштивању Дејтонског споразума има много тога заједничког. Уз то, имамо веома широке везе са Републиком Српском - економске, културне, хуманитарне", указао је Иванцов.

Коментаришући изјаву предсједника Чешке Милоша Земана да у БиХ може бити формирана база терориста послије њиховог пораза у Ираку и Сирији, Иванцов је рекао да је БиХ у великој мјери муслиманска земља и да је ислам религија скоро половине становништва БиХ, али да то не значи да је БиХ расадник тероризма.

"Да, овдје има радикалних организација. Око 300 грађана БиХ је учествовало у оружаним сукобима у Сирији и Ираку. Мислим да их је око 60 погинуло, а око 70 се вратило у земљу. Ми сарађујемо са властима, како БиХ, тако и Српске ради супротстављања терористичкој пријетњи. Размјењујемо информације, разговарамо о тим темама и заинтересовани смо да се врши контрола кретања лица која се враћају из Сирије и Ирака", навео је Иванцов.

Говорећи о отварању руског културног центра у Бањалуци, он је рекао да би тај центар био давно отворен да све зависи само од Амбасаде Русије у БиХ, али да се тим питањем бави руска Федерална агенција за питања Заједнице независних држава дијаспоре.

"Они имају своје приоритете и распоред. Нажалост, нас за сада нема у тим плановима. С друге стране, у Бањалуци успјешно функционише Одјељење Фонда жРуски мирж. Постоји библиотека и основан је хор жАлександар Невскиж. Тако да се везе и сарадња развијају по тој линији", каже Иванцов.

Он је нагласио да би било одлично да постоји директна авионска линија између БиХ и Русије, додајући да постоје идеје и планови о томе који још нису остварени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана