Ivancov: Sud i Tužilaštvo moraju da rade objektivnije

Srna
Ivancov: Sud i Tužilaštvo moraju da rade objektivnije

Sarajevo - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da Sud i Tužilaštvo BiH moraju da rade objektivnije i profesionalnije i da se kroz dijalog vlasti entiteta i institucija BiH trebaju preduzeti konkretni koraci radi poboljšanja aktuelne situacije.

Ivancov je rekao da Rusija u kominikeu Savjeta za provođenje mira nije bila za osudu referenduma u Republici Srpskoj jer je smatrala da se, ukoliko se nešto osuđuje, moraju predložiti konkretni koraci kako se situacija može popraviti, što nije bio slučaj u kominikeu.


"Smatramo, da ako osuđujemo, onda moramo predložiti konkretne korake kako se situacija može popraviti, a ona može biti ispravljena samo dijalogom i saradnjom između vlasti entiteta i institucija BiH", rekao je Ivancov za TV1.

Odgovarajući na pitanje da li bi podržao referendum o otcjepljenju Republike Srpske, Ivancov je podsjetio da je, kada je potpisivan Dejtonski sporazum, utvrđeno da je BiH nezavisna, suverena i cjelovita zemlja, koja se sastoji od dva entiteta, te u kojoj je osigurana ravnopravnost sva tri državnotvorna naroda, a svaki od njih ima svoje interese.

"Postoji stav Republike Srpske da bi se ona osjećala sigurnije i navodno bila bolje ekonomski razvijana ako bi postala samostalna. U isto vrijeme, predstavnici hrvatskog naroda ne skrivaju želju da oni dobiju svoje područje na kojem bi mogli djelovati. Bošnjaci, sa svoje strane, otvoreno kažu da BiH mora biti unitarna i što više centralizirana", rekao je Ivancov.

Ruski ambasador je istakao da političari uvijek imaju svoje ambicije i da je bitno da ove ambicije ne nanose štetu narodima u BiH, nego da rade u njihovu korist.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH u ovom trenutku potreban OHR, Ivancov kaže da je OHR arhaizam i da više ne igra značajnu ulogu u političkim procesima savremene BiH.

"Ako neko mora riješiti neka bitna pitanja za BiH, onda to moraju učiniti domaći političari koji predstavljaju tri državotvorna naroda. Samo uz konsenzus između njih, mogu da se nađu realna rješenja", poručio je Ivancov.

Ističući da cijeni visokog predstavnika Valentina Incka i njegovog zamjenika Brjusa Bertona, Ivancov je naveo da uloga visokog predstavnika i OHR-a sve manje vidljiva.

"Pogledajte recimo situaciju oko Mostara, gdje visoki predstavnik pokušava odigrati neku ulogu u tom procesu. Uspjeha, kao što vidite, nema", rekao je Ivancov.

On je naveo da strani ambasadori u BiH ne bi trebalo da se miješaju između naroda i vlasti i da njegove kolege ne bi trebalo da daju izjave o unutrašnjim pitanjima BiH.

"Zamislite kada bi ambasador BiH u Londonu izašao u javnost sa izjavom da referendum o članstvu Velike Britanije u EU ne odgovara interesima stanovništva Velike Britanije. Siguran sam da bi sljedećeg dana dobio poziv iz Ministarstva spoljnih poslova i da bi mu bilo rečeno da se ne miješa u unutrašnje stvari Velike Britanije", rekao je Ivancov.

Govoreći o evropskim integracijama BiH, Ivancov je naveo da Ruska Federacija nikada nije bila protiv članstva BiH u EU i smatra da Unija može biti faktor stabilnosti i mira u BiH.

"Osim toga, članstvo u EU podržavaju sve političke snage, sva tri naroda u BiH. Postati član EU je suveren izbor BiH i mi to poštujemo", rekao je Ivancov.

Kada je riječ o putu BiH u NATO, Ivancov je istakao da Rusija smatra da proširenje NATO-a, uključujući i Balkan, stvara dodatne podjele i ne doprinosi bezbjednosti.

"NATO je prije svega vojna organizacija i članstvo u njoj podrazumijeva dodatne obaveze. Ako BiH postane članica NATO, moguće da bude uvučena, recimo, u neki konflikt, koji nema ništa sa interesima BiH, a mora to činiti zbog kolektivnih obaveza, sadržanih u Ugovoru o kolektivnoj bezbjednosti Alijanse", rekao je Ivancov.

Govoreći o radu Haškog tribunala, Ivancov kaže da neka rješenja ovog suda nisu dovoljno objektivna i da se primjećuje disbalans u njegovom radu.

"Količina krivičnih postupka koji se vode protiv predstavnika Srba ne može biti neuporedivo veća od postupaka koji se vode protiv predstavnika drugih naroda", rekao je Ivancov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana