Ivancov: Stav PIC-a u toku dana, Rusija izdvojila mišljenje

Srna
Ivancov: Stav PIC-a u toku dana, Rusija izdvojila mišljenje

Sarajevo - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je, nakon sastanka ambasadora Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ u Sarajevu, da Rusija nije podržala tekst izjave sa današnjeg sastanka na kojem je razmatrana Odluka o referendumu o Danu Republike Srpske.

Ivancov je dodao da je Rusija izdvojila mišljenje i da ne podržava tekst izjave jer se, kako je naglasio, uvijek traži da Republika Srpska pravi ustupke.

On je naveo da će izjava biti upućena javnosti iz OHR-a u toku dana.

"Nismo podržali tekst zajedničke izjave jer se u njemu samo prijeti i osuđuje. Smatram da se do rješenja problema koji postoji može doći, prije svega, dijalogom", rekao je ruski ambasador u BiH nakon sjednice PIC-a.

On je dodao da se o potrebi za dijalogom priča još od novembra 2015. godine kada je i donesena odluka Ustavnog suda BiH.

"Smatramo da su učesnici tog procesa trebali biti malo mirniji i da su se tada trebali dogovoriti o nekoj izbalansiranoj odluci, ali su se do sada tražili samo ustupci od Republike Srpske", ocijenio je Ivancov.

Ruski ambasador smatra da su na neki način i drugi trebali da pripomognu u pronalaženju rješenja u tom procesu, napominjući da on nema pravo da se miješa u donošenje odluka Ustavnog suda.

"Mislim da je Ustavni sud trebalo da bude malo pažljiviji, ne samo prema zakonu, nego i prema sveukupnoj situaciji u BiH", ocijenio je Ivancov.

Na pitanje novinara da li se pominju bonska ovlaštenja u zajedničkoj izjavi, Ivancov je rekao da nije čuo da se pominjala ta mogućnost.

Iz OHR je najavljeno da će objaviti saopštenje u vezi sa tekstom zajedničke izjave ambasadora Savjeta za sprovođenje mira.

U Sarajevu je danas održana sjednica ambasadora PIC-a na kojoj je raspravljano o najavljenom referendumu u Srpskoj o Danu Republike.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. septembra na cijeloj teritoriji Srpske.

Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Za Odluku o raspisivanju referenduma glasala su 64 poslanika, a niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je na sjednici 11. avgusta da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen Odlukom Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, niti Zakonom o popisu koji je usvojio parlament Srpske.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" od 12. avgusta objavljena je Odluka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike, čime je ona i zvanično stupila na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana