Иванцов: Став PIC-а у току дана, Русија издвојила мишљење

Срна
Иванцов: Став PIC-а у току дана, Русија издвојила мишљење

Сарајево - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је, након састанка амбасадора Савјета за спровођење мира /PIC/ у Сарајеву, да Русија није подржала текст изјаве са данашњег састанка на којем је разматрана Одлука о референдуму о Дану Републике Српске.

Иванцов је додао да је Русија издвојила мишљење и да не подржава текст изјаве јер се, како је нагласио, увијек тражи да Република Српска прави уступке.

Он је навео да ће изјава бити упућена јавности из OHR-а у току дана.

"Нисмо подржали текст заједничке изјаве јер се у њему само пријети и осуђује. Сматрам да се до рјешења проблема који постоји може доћи, прије свега, дијалогом", рекао је руски амбасадор у БиХ након сједнице PIC-а.

Он је додао да се о потреби за дијалогом прича још од новембра 2015. године када је и донесена одлука Уставног суда БиХ.

"Сматрамо да су учесници тог процеса требали бити мало мирнији и да су се тада требали договорити о некој избалансираној одлуци, али су се до сада тражили само уступци од Републике Српске", оцијенио је Иванцов.

Руски амбасадор сматра да су на неки начин и други требали да припомогну у проналажењу рјешења у том процесу, напомињући да он нема право да се мијеша у доношење одлука Уставног суда.

"Мислим да је Уставни суд требало да буде мало пажљивији, не само према закону, него и према свеукупној ситуацији у БиХ", оцијенио је Иванцов.

На питање новинара да ли се помињу бонска овлаштења у заједничкој изјави, Иванцов је рекао да није чуо да се помињала та могућност.

Из OHR је најављено да ће објавити саопштење у вези са текстом заједничке изјаве амбасадора Савјета за спровођење мира.

У Сарајеву је данас одржана сједница амбасадора PIC-а на којој је расправљано о најављеном референдуму у Српској о Дану Републике.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике 25. септембра на цијелој територији Српске.

Референдумско питање о коме ће се грађани Републике Српске изјаснити гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".

За Одлуку о расписивању референдума гласала су 64 посланика, а нико од присутних није био против, нити уздржан.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је на сједници 11. августа да витални национални интерес бошњачког народа није повријеђен Одлуком Народне скупштине Српске о расписивању референдума о Дану Републике, нити Законом о попису који је усвојио парламент Српске.

У "Службеном гласнику Републике Српске" од 12. августа објављена је Одлука Народне скупштине Српске о расписивању републичког референдума о 9. јануару као Дану Републике, чиме је она и званично ступила на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана