Иванцов: Русија континуирано штити Дејтонски мировни споразум (исправљено)

Срна
Иванцов: Русија континуирано штити Дејтонски мировни споразум (исправљено)

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је Срни да Русија у континуитету штити Дејтонски мировни споразум, јер тај документ чува интегритет БиХ, оба њена ентитета и три конститутивна народа.

Он је истакао да није чудно то што се у Републици Српској годишњице парафирања овог споразума обиљежавају као празник.

“Дејтонским мировним споразумом није само завршен рат у БиХ, него су и постављени темљи за успостављање савремених односа и система у БиХ”, рекао је Иванцов у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, то има посебан значај за Републику Српску, јер Дејтонски мировни споразум чува безбједност и развој Српске.

“Овој принципијелној теми посебну подршку дало је руководство Републике Српске, а нарочито Милорад Додик, нови српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ”, истакао је руски амбасадор у БиХ.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону, 21. 11. 1995., парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ. Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Босна и Херцеговина је постојала и прије Дејтонског споразума, те се у Уставу који је његов саставни дио јасно потврђује њен међународноправни континуитет. Дејтонским споразумом њена унутрашња организација је промијењена на начин да се држава састоји од два ентитета, али БиХ је као независна, суверена и међународно призната држава постојала од 1992. године и није “створена” састављањем два ентитета 1995. године. 

НАПОМЕНА:

Дио чланка који није одговарао чињеницама из Устава БиХ је уклоњен. У тексту је појашњено да је БиХ постојала и прије Дејтонског споразума. Уклоњена је тврдња да је овим споразумом створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. У наслову је истакнуто да су извршене измјене. Више чињеница о манипулацијама са чињеницама можете наћи на порталу raskrinkavanje.ba.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана