Ivancov: Rusija - ključni faktor stabilnosti na Balkanu

Srna
Ivancov: Rusija - ključni faktor stabilnosti na Balkanu

Sarajevo - Rusija je na Balkanu jedan od ključnih faktora stabilnosti i međunarodnih garanata mirovnog sporazuma za BiH, poručio je večeras u Sarajevu ruski ambasador u BiH Petar Ivancov na prijemu povodom Dana Rusije.

"Rusija teži da doprinosi uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u BiH i promovisanju procesa stabilizacije isključivo u skladu sa garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Ivancov.


On je poručio da je Rusija zainteresovana za mirnu i uspješnu BiH i razvoj uzajamno korisnih odnosa, istakavši da je Ruska Federacija jedan od vodećih političkih i ekonomskih partnera BiH.

"Svoj prijateljski odnos prema BiH, Rusija je pokazala time što je izašla u susret po pitanju isplate klirinškog duga bivšeg SSSR-a", rekao je Ivancov.

On je naveo da se uspješno razvija saradnja Rusije i BiH u oblasti energetike, te istakao da su kompanije "Zarubežnjeft" i "Gaspromnjeft" snažno prisutne na lokalnom tržištu, dok je ruska Sberbanka važan dio finansijskog sistema.

Ivancov je podsjetio da se o konkretnim perspektivama bilateralne saradnje raspravljalo na zasjedanju Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju dvije zemlje koja je održana 16. i 17. maja.

On je naglasio da postoje velike perspektive u saradanji u oblasti poljoprivrede, turizma, infastrukture, energetike i obrazovanja.

Prijemu povodom Dana Rusije prisustvuje i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je rekla novinarima da je veoma zadovoljna razvojem odnosa Ruske Federacije i Srpske.

Ona je podsjetila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Prijemu prisustvuju mnogobrojne zvanice, među kojima i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Dan Rusije - 12. jun, jedan je od najvažnijih državnih praznika u toj zemlji.

Tog dana 1990. godine održan je prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila donesena deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine ovaj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvanični naziv - Dan Rusije, praznik je dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana