Ivancov: Pokušati dijalogom doći do cilja

Nezavisne.com
Ivancov: Pokušati dijalogom doći do cilja

Banjaluka - Ako se do rješenja koja traže predstavnici i narod u RS može doći dijalogom, onda je postignut cilj i bez referenduma, izjavio je Petar Ivancov, ruski ambasador u izjavi za "Nezavisne".

"Najavljeni referendum za mene predstavlja gestu RS kojom je stavila do znanja da ne može dobiti ono što želi i što joj treba kroz uobičajeni proces i dijalog, i zato je ona donijela ovu odluku. Ali uvjeren sam da je bolje probati do rješenja doći dijalogom", rekao je Ivancov.

Rekao je da razumije zabrinutost naroda RS i brigu o tome kako funkcioniše pravni sistem BiH, ukazavši i na to da u samoj međunarodnoj zajednici postoji priznanje da pravosuđe ne funkcioniše.

Rekao je da se ne slaže s eventualnim uvođenjem sankcija te da je put naprijed nastavak dijaloga o pitanjima koja je pokrenuo Milorad Dodik, predsjednik RS, a koja se odnose na pitanje bh. suda i tužilaštva, preuzimanje predmeta sa entitetskih sudova, nerješavanje ratnih zločina nad Srbima i primjenu retroaktivnosti u presudama za ratne zločine.

"Ono što trebamo je konstruktivni pristup ovim pitanjima i dijalog. A dijalog znači da slušate drugu stranu, to je dvosmjerni proces, a ne diktat. Strukturisani dijalog, po mom mišljenju, predstavlja jednu mogućnost i može pomoći da se riješe pitanja koja je predsjednik Dodik postavio. Lično imam velike simpatije prema listi koju je on sačinio", naglasio je ruski ambasador. On je dodao da referendum nije nikakvo iznenađenje, te da ga treba posmatrati u nizu događaja u proteklom periodu.

I Dodik je tokom sastanka s Ivancovim, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da nije protiv kompromisa ukoliko se nađe rješenje za primjedbe koje je RS iznijela. On je Rusiji zahvalio za principijelan stav da je sprovođenje referenduma u RS pitanje unutrašnje politike BiH, te za činjenicu što i ta zemlja priznaje neefikasnost pravosuđa na nivou BiH.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, izrazio je uvjerenje da posljednje izjave predsjednika Dodika pokazuju da referenduma neće biti, te da se iz izjava koje je davao o referendumu, koje naziva neozbiljnim, vidi da je Dodik bio spreman da odustane od referenduma.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, je tokom sastanka s Ivancovim rekao da je činjenica da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH i da je to bio jedan od osnovnih razloga za donošenje odluke o raspisivanju referenduma. Dodao je da je Narodna skupština opredijeljena za rješenja koja su u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

SNSD je ponovio da su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH neustavne kategorije koje je nametnuo visoki predstavnik, te da u svakoj državi zakone donosi parlament kao zakonodavni organ po ovlaštenju koje mu je izričito dato Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana