Иванцов: ОХР поткопава владавину права у БиХ

Срна
Иванцов: ОХР поткопава владавину права у БиХ

Сарајево - Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је данас да је независност кључ за правосуђе, а да ОХР поткопава владавину права у БиХ. “Да ли БиХ треба модерно, професионално и независно правосуђе? Одговор је - да. Сви ми желимо ефикасан, цивилизован и без корупције систем правосуђа.

Како ићи напријед у реформи правосуђа? То треба да раде локалне стране, парламентарци уз помоћ међународних актера, ако је то потребно”, рекао је Иванцов за Телевизију “Н1” коментаришући став ОХР-а у вези са посљедњим догађајима у ВСТС и предсједником овог савјета Миланом Тегелтијом.

Иванцов је нагласио да се ОХР уплео у функционисање институције ВСТС-а, те упитао шта би се десило да амбасадор било које државе у САД каже да је оно што ради тужилац у Америци погрешно.

“Увјерен сам да би био избачен из државе за неколико мјесеци, ако не и брже. Како се може десити да се страна институција укључује у унутрашње питање? Судије и тужиоци БиХ треба да кажу шта је погрешно, а шта исправно у складу са законима. Вјерујем да је тако и урађено”, поручио је Иванцов.

Руски амабасадор у БиХ рекао је да је погледао снимак са Тегелтијом, те да за њега ту нема ништа спорно јер је тако утврдила и дисциплинска комисија ВСТС-а.

“Видио сам снимак. Нисам истражилац, ни судија. Колико знам Тегелтија је дао објашњење шта се види на снимку и његово објашњење је прихваћено на дисциплинској комисији. Имам неке сумње што се тиче извора овог снимка. Упознат сам са изворима жЖурналаж. Што се мене тиче, портал жЖурналж није кредибилан”, навео је Иванцов.

Он је подсјетио на аферу са хрватском обавјештајном агенцијом у којој је новинар тог портала некао успио да помијеша све и каже да се тај случај десио неколико седмица након што се “руски амбасадор састао са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Горданом Тадић и да су све они испланирали”.

“То је глупост. Ми смо причали о билатералним питањима и то је било све. Како ја могу вјеровати сада овом порталу?”, упитао је Иванцов.

Он је додао да његова функција није да одређује шта се говори на снимку, већ да је његова функција да у БиХ ради на билатералним односима и на спровођењу основних принципа Дејтонског мировног споразума, јер је Русија свједок тог споразума.

Одговарајући на питање зашто Русија често не подржава заједничку изјаву Савјета за спровођење мира /ПИК/, Иванцов је рекао да постоје три основне ствари у вези са Дејтонским споразумом - интегритет и суверенитет БиХ, једнака конститутивност народа и посебне надлежности два ентитета, те да су то три стуба Дејтонског споразума које Русија прати на састанцима ПИК-а.

Према његовим ријечима, сваки од три конститутивна народа има своје позиције и потребе, које немају увијек заједнички језик.

“ХДЗ јавно тражи реорганизацију. На конгресу СДА се говорило о реорганизацији БиХ и то су говорили на други начин од ХДЗ-а, а нагласак је био на укидању етничког нивоа. /Српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик говори да је Република Српска ентитет који има своју структуру власти и који може функционисати као независан. Све три ствари се могу критиковати као антидејтонске, али морамо схватити да постоје велике разлике између аспирација и конкретних дјела”, појаснио је Иванцов.

Он је рекао да је Русија подржала инцијативу за успостављање резервног састава МУП-а Републике Српске, јер је то било транспарентно и у складу са законом.

Одговарајући на питање да ли је утицао на став лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића у вези са НАТО-ом и има ли руског утицаја у БиХ, Иванцов је нагласио да Русија не функционише тако и да не користи термин утицај.

“Ми сарађујемо. Неки други своје проблеме оправдавају руским утицајем. Човић је поставио питање Изборног закона и кажу то је руски утицај. Додик је побиједио на изборима - жруски утицајж”, каже Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана