Иванцов: ОХР је прегазило вријеме

Срна
Иванцов: ОХР је прегазило вријеме

Сарајево - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да је, нажалост, поновно принуђен да на наредној сједници Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у Сарајеву постави питање пристрасности и необјективности оцјена високог представника у БиХ, који би требало да представља интересе међународне заједнице, а не само појединих њених учесника.

„Узмимо, на примјер, недавну изјаву високог представника /Валентина Инцка/ да је БиХ 'остављена у насљедство САД'. Нисам сигуран да ће се са овом тврдњом сложити и у самој БиХ“, истакао је Иванцов у интервјуу Срни, напомињући да је ријеч „о сувереној и независној земљи“.

Он је навео да је смисао састанка Управног одбора ПИК-а координација напора да би се допринијело рјешавању насталих проблема, те припрема препорука високом представнику Валентину Инцку с циљем унапређења политичког и међуетничког дијалога у БиХ.

„Актуелност предстојеће сједнице опредијељена је тешком политичком ситуацијом у БиХ која се односи, прије свега, на проблеме функционисања њених институција, као и на оштре несугласице у владајућој коалицији на нивоу Федерације БиХ и БиХ, што негативно утиче на стабилност у земљи“, истакао је Иванцов.

Руски амбасадор сматра да ће се на сједници Управног одбора ПИК-а, која је најављена за почетак децембра у Сарајеву, говорити и о томе како се ситуација може вратити на пут дијалога и усвајања политичких одлука ради нормалног функционисања институција у БиХ.

„Очигледно је да ПИК неће заобићи ни садашњу појачану провокативну реторику у медијама, која је очекивано изазвала реакцију како у БиХ тако и у региону и само закомпликовала већ компликовану ситуацију у вези са међуетничким повјерењем и међусобним разумијевањем“, истакао је Иванцов.

Према његовим ријечима, сви међународни учесници дијеле исте циљеве који подразумијевају јачање стабилности, мира и безбједности и темеље се на потпуно супротном приступу који искључује опасне провокације.

На питање да ли ће на сједници Управног одбора ПИК-а бити ријечи и о евентуалном затварању ОХР-а, Иванцов је подсјетио да је став Руске Федерације у вези с тим добро познат.

„Полазимо од тога да је вријеме за то одавно дошло с обзиром на чињеницу да та институција /ОХР/ више не игра било какву суштински позитивну улогу у стабилизацији ситуације у БиХ и стварању услова за њен нормалан развој“, нагласио је Иванцов.

Руски амбасадор је подсјетио да је одлуку о затварању ОХР-а донио ПИК још 2006. године и додао да је становништво у БиХ у стању да самостално одлучује о својој судбини.

Он је навео да ће се у видокругу политичких директора Управног одбора ПИК-а наћи и питање предстојећих избора који ће бити одржани у октобру 2018. године у свјетлу пресуде Уставног суда БиХ по апелацији Боже Љубића и одсуство напретка у кориговању изборног законодавства.

„Фокус сједнице Управног одбора ПИК-а на нивоу политичких директора, која се одржава два пута годишње, традиционално је на кључним питањима провођења Дејтонског мировног споразума, ситуацији у БиХ и процесима који утичу на њен развој, а који су се појавили након посљедњег састанка“, рекао је Иванцов у интервују Срни.

Говорећи о чињеници да је Русија на посљедњој сједници Савјета безбједности УН дала исцрпну оцјену о извјештају високог представника о ситуацији у БиХ, Иванцов је рекао да то није изненађење јер та оцјена одражава реалну ситуацију у БиХ и објективно карактеризује дјелатност високог представника.

„Вријеме међународног протектората је истекло и ту институцију је прегазило вријеме“, нагласио је Иванцов.

Кад је ријеч о изјавама појединих западних дипломата који са великим незадовољством говоре о наводном мијешању Русије у односе на Западном Балкану, Иванцов је навео да се већ оглашавао о тој теми и да је став Руске Федерације у вези с тим у потпуности отворен.

„Немамо ништа да кријемо, трудимо се да развијамо равноправне односе од узајамне користи са свим земљама региона. Не тражимо никакве незаконите политичке, економске, војне или друге погодности, које би штетиле другим земљама“, нагласио је Иванцов у интервјуу Срни.

Амбасадор Русије у БиХ је истакао да Руска Федерација није та која је измислила тезу - „или-или“.

„То су учинили наши 'партнери', који покушавају да нас изгурају из региона, а не Русија. Наши односи са балканским земљама су проузроковани тежњом ка развоју дугорочне сарадње и доприносом војно-политичкој и економској стабилности и безбједности региона“, истакао је Иванцов.

Он је додао да у прилог томе говоре и недавни билатерални контакти руског руководства са лидерима Србије и Хрватске, а када је ријеч о БиХ скренуо је пажњу свим политичким лидерима у БиХ на препознавање такве природе веза.

Кад је ријеч о Резолуцији о војној неутралности Републике Српске, Иванцов је истакао да се Русија са пуним разумијевањем односи према овој одлуци Народна скупштина Српске која одражава став свих политичких снага и већине становништва Српске о чланству у НАТО-у.

Он је нагласио да су образложени мотиви за њерно доношење очигледни, те да они одсликавају историју посљедња два конфликта - рат у БиХ од 1992. до 1995. године и дешавања на Косову 1999, и улогу коју је у њима имала Сјевероатлантска алијанса, као и на став Србије према којем се оријентише Република Српска.

„Ово је и трезвена оцјена развоја војно-политичке ситуације у Европи и свијету у цјелини. С тим у вези не видимо било какве пријетње Дејтону или стабилности БиХ“, оцијенио је амбасадор Русије у БиХ.

Иванцов се у интервјуу Срни осврнуо и на питање такозваног ратног дуга за плин, наводећи да је ријеч о једном од низа питања из домена билатералних односа.

Он је поновио да Русија не поставља ултиматуме и не увезује питање снабдјевања гасом БиХ са било којима другим темама, подсјетивши да је питање „клириншког дуга“ коначно ријешено са БиХ у августу ове године.

„Питањем такозваног ратног дуга за плин баве се комерцијална предузећа и владине институције, а тражиће се и оптимална рјешења у оквиру билатералне Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу“, појаснио је Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана