Иван Ћурковић, легендарни голман Партизана, за “Глас Српске”: Губимо битку с хулиганима

Д. Р.
Иван Ћурковић, легендарни голман Партизана, за “Глас Српске”: Губимо битку с хулиганима

Београд - Дешавања на 148. дербију још једном су растужила легендарног голмана Партизана и дугогодишњег функционера Ивана Ћурковића.

Бивши први човјек “црно-бјелих” и Олимпијског комитета Србије, а сада потпредсједник ФС Србије недавно је упозорио да УЕФА неће довијека гледати кроз прсте Србији, али његове ријечи као да нико није схватио озбиљно.

- Ружне сцене, нажалост, су постале незаобилазан део дербија. Такво понашање не може се видети ни на једном стадиону у нормалној и организованој земљи. Имали смо прилику практично да видимо три полувремена, а срећа је само што, колико сам чуо, није било теже повређених. Велике заслуге што је меч уопште одигран иду на рачун судије Милорада Мажића, који је проценио да не треба почињати утакмицу у таквој атмосфери и донео праву одлуку - рекао је Ћурковић за “Глас Српске”.

Мало је застао, а потом без питања наставио:

- Плашим се да смо изгубили битку са хулиганима, јер сваки пут када се инциденти понове, они добију крила и виде да могу да раде шта хоће - рекао је Ћурковић.

Он се са сјетом сјећа свог првог дербија и времена када су мечеви два велика ривала били светковина у правом смислу те ријечи.

- Било је то 1965. године. Као и увек, у то време тражила се карта више, на стадиону је било више људи него што је могло стати, па је много навијача стајало на атлетској стази. Сећам се да је било само двадесетак редара и исто толико припадника полиције, али не специјалне него, да кажем, нормалне. Ником није ни пало на памет да закорачи на терен, а камоли да направи неки инцидент сличан данашњем. Могу само да замислим шта би се данас десило, поготово што смо тај меч изгубили са 1:2 - закључио је Ћурковић.

Санкције

Сваки пут када се нешто слично деси, јавност се пита да ли је уопште могуће изаћи на крај са хулиганима и какве казне одредити починиоцима.

- Питање је комплексно, али мислим да је лек један једини. Оне који изазову нереде заувек одстранити са трибина, забранити им да се мотају по стадионима и око клубова. Већ 20 година кубуримо с тим, мање-више увек 50 истих људи манипулише масама од 1.000 или 2.000 људи, а посебан проблем је што све више малолетника учествује у насиљу - рекао је Ћурковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана