Истраживање NDI: Додик има натполовичну подршку грађана РС

Жељка Домазет
Истраживање NDI: Додик има натполовичну подршку грађана РС

Бањалука - Уколико би сада били одржани избори за предсједника Републике Српске, Милорад Додик би убједљиво побиједио све противкандидате, а Савез независних социјалдемократа би добио највише гласова у Српској.

Ово су посљедња истраживања јавног мњења, која је радио вашингтонски Национални демократски институт у РС.

Према резултатима истраживања, да се избори сада одржавају, актуелни предсједник РС Милорад Додик добио би 50,7 одсто подршке.

Како сазнаје "Глас Српске", слиједи лидер Српске демократске странке Младен Босић са 17 одсто подршке бирача, а далеко испод су Игор Радојичић, Огњен Тадић, Емил Влајки, Небојша Радмановић, Младен Иванић и други.

Резултати посљедњих истраживања рејтинга политичких странака у јавном мњењу, које је радио NDI, показали су да би грађани Српске на изборима за Народну скупштину РС највише гласова дали Савезу независних социјалдемократа и то око 31 одсто.

Друга по повјерењу је Српска демократска странка са 24 одсто подршке бирача, док се Демократски народни савез учврстио на трећем мјесту са 5,8 одсто подршке. Партија демократског прогреса има око пет одсто подршке бирачког тијела у Српској, а слиједи Демократска партија са 3,5 одсто.

Социјалистичка партија РС има пад повјерења бирача и у овом тренутку за њу би глас дало око три одсто грађана Српске.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Александар Врањеш рекао је "Гласу Српске" да истраживање NDI одражава стварно стање.

- Иако би требало ући у методологију истраживања, податак да би Додик побиједио на изборима за предсједника има логике, јер он има највећи рејтинг од свих политичара, када је ријеч о РС - рекао је Врањеш и додао да се резултати истраживања NDI у великој мјери поклапају са истраживањем које је рађено на Факултету политичких наука у децембру прошле године.

- На питање студената за кога бисте гласали да се одрже избори за предсједнике РС, анкета је показала да би највише испитаника гласало за Додика. Послије њега, највећи проценат гласао би за Огњена Тадића. То значи да Тадић, за разлику од истраживања NDI, има већи рејтинг од свог страначког шефа Младена Босића - рекао је он и додао да према истраживању Факултета политичких наука, чак 30 одсто испитаника никада није чуло за Босића.

Додао је да, када је ријеч о подацима о осталим појединцима и странкама, резултати истраживања Факултета и NDI у великој мјери се поклапају.

Излазност

Александар Врањеш је казао да је још рано говорити о томе да ли би, да се данас одрже избори, велики број бирача изашао да гласа.

- То је још непредвидиво, али како се буде приближавао октобар 2014. године, јавност ће се све више "палити" и излазност ће бити велика - рекао је Врањеш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана