Истраживање Ипсоса: СНСД најпопуларнија странка у РС, СДА у ФБиХ

index.hr
Истраживање Ипсоса: СНСД најпопуларнија странка у РС, СДА у ФБиХ

Сарајево, Бањалука - Према посљедњим резултатима истраживања опредијељености бирача уочи општих избора слиједеће године, а које је спровела реномирана агенција "Ипсос", најбољи рејтинг имају СДА и ХДЗ у ФБиХ и СНСД у Републици Српској.

Према истраживању које "Ипсос" проводи у континуитету дужи временски период, односно према посљедњем валу тог истраживања проведеног средином септембра, ситуација по питању излазности на изборе и позиције појединих странака се није знатно промијенила.

Рејтинг, односно распоред странака у Федерацији БиХ међу опредијељеним гласачима (30 одсто испитаника у ФБиХ) је у односу на исти период прошле године благо промијењена, СДА је и даље на првом мјесту са 31 одсто подршке, а слиједе ХДЗ с 21 одсто, СДП 14 одсто, Демократска фронта 11 одсто, СББ 7 одсто итд.

Разлика у односу на исти период прошле године се односи на пад рејтинга Демократске фронте (18 одсто и друга позиција, септембар 2016.) те пораст рејтинга ХДЗ-а (16 одсто у септембру 2016.).

Из "Ипсоса" наглашавају да наведене показатеље треба узети с резервом, јер се сваки четврти испитаник у Федерацији БиХ не жели изјаснити коме би дао глас па је база (подузорак) за израчун рејтинга врло мала, односно статистичка погрешка је велика.

У Републици Српској међу опредијељеним гласачима (32 одсто испитаника) СНСД има 53 одсто подршке, СДС 22 одсто, ДНС 8 одсто, ПДП 7 одсто итд.

У односу на исти период прошле 2016. године битна разлика је пад рејтинга НДП-а (са 8 одсто на 3 одсто).

Тадашњи рејтинг је био вјероватно позитивно корелиран с локалним изборима и кандидатуром Драгана Чавића у име ове странке за градоначелника Бање Луке, сматрају у "Ипсосу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана