Истрага у парламенту БиХ!

nezavisne.com
Истрага у парламенту БиХ!

Сарајево - Тужилаштво БиХ покренуло је истрагу због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ којом је наложено да се државним судијама и тужиоцима осигурају накнаде за топли оброк, превоз, те за трошкове смјештаја и одвојеног живота.

Уставни суд БиХ је још 30. јануара 2013. године оцијенио неуставним Закон о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ. Парламенту БиХ Суд је оставио рок до краја аугуста прошле године да закон измијени на начин да се запосленима у Суду, Тужилаштву БиХ и Високом судском и тужилачком вијећу (ВСТВ) осигурају накнаде које се исплаћују и у осталим бх. институцијама. Парламентарци рок нису испоштовали па је Уставни суд крајем 2013. године издао рјешење о неизвршавању своје одлуке и прослиједило га Тужилаштву БиХ. Поступајући по овом рјешењу, државни тужилац Мирослав Марковић је 3. новембра од парламента БиХ затражио информације зашто није извршена одлука Уставног суда и која је особа одговорна за то, пишу Независне новине.

"У казненом предмету против НН лица због казненог дјела неизвршења одлуке Уставног суда БиХ, подносим захтјев за достављање информације. Потребно је да доставите детаљан извјештај о свим подузетим мјерама и активностима од стране тужене Парламентарне скупштине БиХ на имплементацији назначене одлуке", написао је у захтјеву тужилац Марковић.

Он од бх. парламента тражи и информацију о томе која је службена особа или више њих у бх. парламенту била одговорна за имплементацију одлуке Уставног суда те да "особито наведу разлоге због којих она у остављеном року није извршена".

С обзиром на то да је тужена страна Парламентарна скупштина БиХ, а не један од њених домова, Тужилаштво ће морати још чекати на одговор.

"Колегиј Представничког дома захтјев Тужилаштва прослиједио је заједничком колегију парламента БиХ који ће бити формиран након што буде конституисан и Дом народа. Информација ће Тужилаштву БиХ бити достављена кад се за то стекну услови", рекао је јуче Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког дома.

Он је напоменуо да је неизвршавање одлука Уставног суда кривично дјело, али и подсјетио на законску одредбу о имунитету парламентараца.

"Чланови Парламентарне скупштине БиХ не подлијежу кривичној одговорности за активности које проводе обављајући мандат посланика или делегата", казао је Џаферовић.

Министарство правде БиХ лани је било припремило два приједлога измјена Закона о платама у правосудним институцијама БиХ ради провођења одлуке Уставног суда. Првим приједлогом, уз увођење тражених накнада за топли оброк, превоз и смјештај, било је предвиђено смањење плата судија и тужилаца и он није могао проћи у Вијећу министара.

Другим приједлогом Министарство правде испоштовало је све захтјеве Суда, Тужилаштва БиХ и ВСТВ-а. Вијеће министара је овај приједлог утврдило 8. јула прошле године, али га парламент није усвојио. За провођење ових измјена Закона о платама и накнадама у правосудним институцијама годишње би требало додатних 755.000 КМ. Од овог износа, око 158.000 коштао би одвојени живот и смјештај судија и тужилаца, 160.000 марака били би трошкови за превоз на посао и с посла, а око 437.000 КМ требало би за топли оброк судија, тужилаца и стручног особља у Суду, Тужилаштву и ВСТВ БиХ.

Закон о платама у правосуђу није једини случај у којем нису проведене одлуке Уставног суда БиХ.

"Од 2005. године до данас издали смо 88 рјешења о неизвршавању наших одлука, које су коначне и обавезујуће. Рјешења издајемо и кад од органа немамо повратну информацију, па је могуће да су неке од ових одлука и проведене", објаснио је Звонко Мијан, регистрар Уставног суда БиХ.

Нагласио је да Тужилаштво БиХ, у чијој је надлежности процесуирање кривичног дјела непровођења одлука Уставног суда, није обавезно да их обавјештава колико су рјешења процесуирали и колико оптужница евентуално подигли.

Из Тужилаштва БиХ најавили су да ће податке о броју истрага покренутих против одговорних за неизвршавање одлука Уставног суда имати ове седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана