Istraga protiv Petra Kovačevića novi gaf Tužilaštva BiH

RTRS
Istraga protiv Petra Kovačevića novi gaf Tužilaštva BiH

Sarajevo - Pažnju javnosti ovih dana privlači i spor na relaciji Agencija za zaštitu ličnih podataka – Tužilaštvo BiH. Iako su u 15 tužilaštava u BiH bez ikakvih problema i uz punu kooperativnost obavili inspekcijski nadzor, inspektorima Agencije za zaštitu ličnih podataka zatvorena su vrata u Tužilaštvu BiH. I ne samo da ne dozvoljavaju kontrolu, već su pokrenuli i istragu zbog direktora Agencije Petra Kovačevića.

Nakon što su inspektorima Agencije u Tužilaštvu BiH zatvorena vrata prilikom pokušaja da urade planirani i najavljeni nadzor, Patar Kovačević dobija poziv za saslušanje. I to prvo kao svjedok, a samo nekoliko časova kasnije i kao osumnjičeni za zloupotrebu položaja.

Istraga protiv Kovačevića pokrenuta je zbog navodne zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, a radi ranije provedene kontrole u 15 tužilaštava. Kovačević je za RTRS potvrdio da ni njemu samom nije jasno kakvu je to zloupotrebu i štetu napravio, a ovakav potez Tužilaštva BiH u dijelu javnosti se karakteriše i kao novi gaf ove pravosudne institucije.

"Tužilaštvo BiH je utvrdilo da inspekcija Agencije za zaštitu ličnih podataka nije u funkciji poslova zbog kojih je Agencija utemeljena i zbog čega se sprovodi istraga protiv direktora Agencije. Postoji osnovana sumnja da je Agencija prilikom ranijih kontrola prikupljala podatke koji nisu ni u kakvoj vezi s djelokrugom rada Agencije", stoji u saopštenju ove institucije.


I dok iz Tužilaštva najavljuju da će sprovesti detaljnu istragu u vezi s pravnim osnovom svih kontrola Agencije, Kovačević odgovara da je iz Zakona o zaštiti ličnih podataka izuzeta samo Obavještajno-bezbjednosna agencija. Zapisnike kojima se provjerava da li su tužilaštva poštovala zakon – obezbijedila lične podatke, video nadzor, donijeli podzakonske akte i slično, kaže, ne bi ni pogledao da nije pokrenuta istraga.

Tužilačke navode da je Agencija pokušala da skrene pažnju s rada Tužilaštva BiH na predmetu u vezi sa IDDEEA Kovačević ocjenjuje apsurdnim i zlonamjernim, posebno kada se ima u vidu da su inspekciju najavili 11, a pomenuta istraga objelodanjena 16. jula. Pokretanje istrage protiv Kovačevića, nakon slučaja Zubac, u dijelu javnosti ocjenjuje se samo još jednim u nizu gafova Tužilaštva BiH.

Zamjenik ministra pravde BiH ističe da je očigledno da svako onaj ko radi svoj posao na zakonit način bude podvrgavan pritiscima, optužbama i optužnicama. Pitanje glasi - zašto i da li imaju nešto da kriju što odmah i otvara sumnju kod građana BiH da zašto baš od svih 15 tužilaštava je urađeno isto bez bilo kakvih problema, a da je to problem samo u Tužilaštvu BiH.


Nezavisnost, na koju se poziva Tužilaštvo BiH, smatra Radulj, zaista je postala izlizana fraza koju ova institucija koristi kada nema adekvatan zakonit odgovor i zakonsko uporište za svoje postupke. Zbog cijele situacije Kovačević najavljuje da će se obratiti svim relevantnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana