Istraga o učešću vojnika na proslavi, RS prijeti povlačenjem iz Oružanih snaga BiH

Goran Maunaga
Istraga o učešću vojnika na proslavi, RS prijeti povlačenjem iz Oružanih snaga BiH

Sarajevo - Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu o tome pod kojim okolnostima su pripadnici Oružanih snaga BiH učestvovali na proslavi 9. januara - Dana Republike u Banjaluci, a predsjednik RS Milorad Dodik je zbog tog poteza zaprijetio povlačenjem Srpske iz Oružanih snaga.

Bošnjački političari tvrde da pripadnici Oružanih snaga nisu smjeli biti u Banjaluci, jer je Ustavni sud BiH utvrdio da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno, jer je isti dan i krsna slava Sveti Stefan. Narodna skupština RS je, međutim, poslije te odluke Ustavnog suda i održanog referenduma, na kojem se čak 99,8 građana izjasnilo da treba da bude nastavljeno proslavljanje praznika istog datuma, donijela Zakon o Danu RS. Tim zakonom je definisano da je Dan RS republički praznik sekularnog karaktera.

Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović istakla je da su pokrenute istražne radnje u vezi sa tim slučajem i da se ministarstvo o tome neće oglašavati u javnosti do okončanja istrage.

- Sada je teško procijeniti kada bi to moglo da bude završeno. Ministarstvo odbrane će eventualne propuste ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o tome obavijestiti Predsjedništvo BiH - istakla je Sinanovićeva.

Iz Ministarstva odbrane BiH je u ponedjeljak, nedugo poslije završetka parade "25 godina Republike Srpske" saopšteno da nisu izdali naređenje za učešće pripadnika Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom Dana Republike.

- Ministarstvo odbrane je izdalo Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH uputstvo u kojem se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika Oružanih snaga u aktivnostima 9. januara, kao što je navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu - navelo je Ministarstvo odbrane BiH.

Angažman jedinice Oružanih snaga BiH zatražio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon što Ministarstvo odbrane nije izašlo u susret identičnom zahtjevu Službe predsjednika RS Milorada Dodika, odobrivši samo nastup vojnog orkestra. Ivanić je 9, januara na Trgu Krajine u Banjaluci postrojio počasnu jedinicu.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić potvrdio je da je lično potpisao Ivanićev zahtjev za angažovanje počasne jedinice 8. i 9. januara. On kaže da je poslije upozorenja NATO štaba u Sarajevu da nijedan vojnik ne smije biti 9. januara u Banjaluci zatražio mišljenje svih članova Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta.

- Ivanić je imao pravo da zatraži počasnu jedinicu za odavanje počasti. Ministar Pendeš nije potpisala taj zahtjev, jer na njemu nije bilo tačno naznačeno šta se traži. Ona je sve vrijeme prije toga govorila zamjeniku Borisu Jeriniću i srpskim generalima da ne može biti udovoljeno Dodikovom zahtjevu, ali da se Ivaniću može i mora. Taj dan kada je stigao Ivanićev zahtjev naveče smo bili na božićnom prijemu koji je on priredio u Predsjedništvu BiH. Pendeš je obavljala konsultacije sa svim članovima Predsjedništva. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja sutra mijenjam, te da je ona saglasna da se angažuje počasna jedinica. Meni je naložila da potpišem zahtjev - objasnio je Jusić.

Dodik kaže da će Srpska analizirati na koji način i uz koje procedure da prekine sporazum o Oružanim snagama BiH i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor, koji podrazumijeva da RS ima svoju vojsku.

- To neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak. Okupiću političare u Srpskoj i predstavnike institucija da bismo se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtjev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da RS bude isključena iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH. Srpskoj nisu potrebne ovakve Oružane snage, koje su neprijateljske prema njoj. RS je za mir i spremna je za saradnju sa drugima, ali nema spremnosti na kompromise kojima se na bilo koji način umanjuje značaj Srpske - rekao je Dodik.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da je pokretanje istrage o angažmanu vojnika pogrešno i da bi mnogo pametnije bilo da se svi drže zakona koji nijednog momenta nije prekršen.

- Na obilježavanju Dana RS bilo je samo ono što sljeduje člana Predsjedništva BiH. Jedinica je postrojena i bila je u službi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ivanića. Bojim se da će pokretanjem istrage o tome biti otvorena mnoga pitanja, jer lanac komandovanja tom prilikom nije prekršio niko osim onih koji su osporavali i opstruisali učešće Oružanih snaga u Banjaluci - kaže Jerinić.

Pojašnjava da je jedan od njih i zamjenik ministra odbrane Jusić, koji je donio pa poništio odluku o angažovanju jedinice Oružanih snaga.

- On je tu odluku poništio u nedjelju u 18 časova, iako u to vrijeme Ministarstvo nije radilo. To nije došlo do Zajedničkog štaba Oružanih snaga, koji je imao samo odluku od petka kojom je za 8. i 9. januar dozvoljeno učešće jedinice Oružanih snaga i koju je takođe potpisao Jusić. On je imao ovlašćenje da u petak mijenja ministra odbrane Pendeš i da tada potpisuje odluke u njeno ime, ali da treba provjeriti da li je to imao i za nedjelju. Tvrdnje političara iz FBiH da je učešćem pripadnika Oružanih snaga na obilježavanju Dana RS izvršen vojni udar imaju smisla jedino ako se to odnosi na Jusića, koji je to uskratio članu Predsjedništva BiH, poništivši odluku o angažovanju jedinice Oružanih snaga - kaže Jerinić.

Komentarišući tvrdnje da Ivanić ima pravo na angažovanje počasne jedinice ali ne i i Trećeg pješadijskog (RS) puka, koji je bio postrojen prilikom obilježavanja Dana Republike, Jerinić kaže da je riječ o spekulacijama.

- Predsjedavajući Predsjedništva je vrhovni komandant i on ima pravo na upotrebu svih resursa Oružanih snaga i svakog vojnika, bez obzira na to kojoj jedinici pripada. On ima pravo da izda usmenu naredbu bilo koje vrste - rekao je Jerinić.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da će galama koja se digla u vezi sa učešćem Trećeg pješadijskog (RS) puka na obilježavanju Dana Republike biti riješena na isti način kao i ona zbog glasanja vojnika u uniformi na referendumu.

- Biće još tri dana priče o tome i sve će utihnuti - rekla je Majkićeva.

Brigadni general Oružanih snaga BiH Gojko Knežević kaže da je iz medija saznao da je pokrenuta istraga, ali da ne zna u kojem to pravcu ide, ni zašto i protiv koga je pokrenuta.

- U aktu Zajedničkog štaba koji nam je došao piše da se pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka angažuju 8. i 9. januara. U duhu toga napisano je naređenje i spušteno na niži nivo - rekao je Knežević.

Starješina jedinice Oružanih snaga BiH predao je raport Ivaniću na Trgu Krajine u Banjaluci.

Zakon sile

Milorad Dodik je odbacio aroganciju i prisilu i nazvao smiješnim pozivanje međunarodnog faktora na pravnu državu u pogledu osporavanja 9. januara kao Dana RS, uz ocjenu da je to poziv da se poštuju izmišljene političke odluke skovane u Sarajevu.

- O tom pitanju bilo je veoma iznenađujuće djelovanje komandanta NATO štaba u BiH. Njime je ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno povjerenje u Srpskoj u tu organizaciju. Na taj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH, koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu u obilježavanju svih važnih datuma za Vojsku RS i za Srpsku - podsjetio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana