Истрага о учешћу војника на прослави, РС пријети повлачењем из Оружаних снага БиХ

Горан Маунага
Истрага о учешћу војника на прослави, РС пријети повлачењем из Оружаних снага БиХ

Сарајево - Министарство одбране БиХ покренуло је истрагу о томе под којим околностима су припадници Оружаних снага БиХ учествовали на прослави 9. јануара - Дана Републике у Бањалуци, а предсједник РС Милорад Додик је због тог потеза запријетио повлачењем Српске из Оружаних снага.

Бошњачки политичари тврде да припадници Оружаних снага нису смјели бити у Бањалуци, јер је Уставни суд БиХ утврдио да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно, јер је исти дан и крсна слава Свети Стефан. Народна скупштина РС је, међутим, послије те одлуке Уставног суда и одржаног референдума, на којем се чак 99,8 грађана изјаснило да треба да буде настављено прослављање празника истог датума, донијела Закон о Дану РС. Тим законом је дефинисано да је Дан РС републички празник секуларног карактера.

Портпарол Министарства одбране БиХ Ума Синановић истакла је да су покренуте истражне радње у вези са тим случајем и да се министарство о томе неће оглашавати у јавности до окончања истраге.

- Сада је тешко процијенити када би то могло да буде завршено. Министарство одбране ће евентуалне пропусте установити кроз ланац командовања и остале функционалне надлежности и о томе обавијестити Предсједништво БиХ - истакла је Синановићева.

Из Министарства одбране БиХ је у понедјељак, недуго послије завршетка параде "25 година Републике Српске" саопштено да нису издали наређење за учешће припадника Трећег пјешадијског (РС) пука Оружаних снага БиХ у активностима поводом Дана Републике.

- Министарство одбране је издало Заједничком штабу Оружаних снага БиХ упутство у којем се искључује било какво учешће припадника Оружаних снага у активностима 9. јануара, као што је наведено и у писму НАТО штаба у Сарајеву - навело је Министарство одбране БиХ.

Ангажман јединице Оружаних снага БиХ затражио је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић након што Министарство одбране није изашло у сусрет идентичном захтјеву Службе предсједника РС Милорада Додика, одобривши само наступ војног оркестра. Иванић је 9, јануара на Тргу Крајине у Бањалуци постројио почасну јединицу.

Замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић потврдио је да је лично потписао Иванићев захтјев за ангажовање почасне јединице 8. и 9. јануара. Он каже да је послије упозорења НАТО штаба у Сарајеву да ниједан војник не смије бити 9. јануара у Бањалуци затражио мишљење свих чланова Предсједништва БиХ као врховног команданта.

- Иванић је имао право да затражи почасну јединицу за одавање почасти. Министар Пендеш није потписала тај захтјев, јер на њему није било тачно назначено шта се тражи. Она је све вријеме прије тога говорила замјенику Борису Јеринићу и српским генералима да не може бити удовољено Додиковом захтјеву, али да се Иванићу може и мора. Тај дан када је стигао Иванићев захтјев навече смо били на божићном пријему који је он приредио у Предсједништву БиХ. Пендеш је обављала консултације са свим члановима Предсједништва. Позвала ме је затим и рекла пред Иванићем да је ја сутра мијењам, те да је она сагласна да се ангажује почасна јединица. Мени је наложила да потпишем захтјев - објаснио је Јусић.

Додик каже да ће Српска анализирати на који начин и уз које процедуре да прекине споразум о Оружаним снагама БиХ и да се врати на првобитни дејтонски договор, који подразумијева да РС има своју војску.

- То неће бити лако, али морамо направити први корак. Окупићу политичаре у Српској и представнике институција да бисмо се договорили да ли је сада политички корисно, потребно и могуће да поднесемо захтјев за прекидање споразума о успостављању војске и да РС буде искључена из тог споразума, што значи да нема ни Оружаних снага БиХ. Српској нису потребне овакве Оружане снаге, које су непријатељске према њој. РС је за мир и спремна је за сарадњу са другима, али нема спремности на компромисе којима се на било који начин умањује значај Српске - рекао је Додик.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић каже да је покретање истраге о ангажману војника погрешно и да би много паметније било да се сви држе закона који ниједног момента није прекршен.

- На обиљежавању Дана РС било је само оно што сљедује члана Предсједништва БиХ. Јединица је постројена и била је у служби предсједавајућег Предсједништва БиХ Иванића. Бојим се да ће покретањем истраге о томе бити отворена многа питања, јер ланац командовања том приликом није прекршио нико осим оних који су оспоравали и опструисали учешће Оружаних снага у Бањалуци - каже Јеринић.

Појашњава да је један од њих и замјеник министра одбране Јусић, који је донио па поништио одлуку о ангажовању јединице Оружаних снага.

- Он је ту одлуку поништио у недјељу у 18 часова, иако у то вријеме Министарство није радило. То није дошло до Заједничког штаба Оружаних снага, који је имао само одлуку од петка којом је за 8. и 9. јануар дозвољено учешће јединице Оружаних снага и коју је такође потписао Јусић. Он је имао овлашћење да у петак мијења министра одбране Пендеш и да тада потписује одлуке у њено име, али да треба провјерити да ли је то имао и за недјељу. Тврдње политичара из ФБиХ да је учешћем припадника Оружаних снага на обиљежавању Дана РС извршен војни удар имају смисла једино ако се то односи на Јусића, који је то ускратио члану Предсједништва БиХ, поништивши одлуку о ангажовању јединице Оружаних снага - каже Јеринић.

Коментаришући тврдње да Иванић има право на ангажовање почасне јединице али не и и Трећег пјешадијског (РС) пука, који је био постројен приликом обиљежавања Дана Републике, Јеринић каже да је ријеч о спекулацијама.

- Предсједавајући Предсједништва је врховни командант и он има право на употребу свих ресурса Оружаних снага и сваког војника, без обзира на то којој јединици припада. Он има право да изда усмену наредбу било које врсте - рекао је Јеринић.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да ће галама која се дигла у вези са учешћем Трећег пјешадијског (РС) пука на обиљежавању Дана Републике бити ријешена на исти начин као и она због гласања војника у униформи на референдуму.

- Биће још три дана приче о томе и све ће утихнути - рекла је Мајкићева.

Бригадни генерал Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић каже да је из медија сазнао да је покренута истрага, али да не зна у којем то правцу иде, ни зашто и против кога је покренута.

- У акту Заједничког штаба који нам је дошао пише да се припадници Трећег пјешадијског (РС) пука ангажују 8. и 9. јануара. У духу тога написано је наређење и спуштено на нижи ниво - рекао је Кнежевић.

Старјешина јединице Оружаних снага БиХ предао је рапорт Иванићу на Тргу Крајине у Бањалуци.

Закон силе

Милорад Додик је одбацио ароганцију и присилу и назвао смијешним позивање међународног фактора на правну државу у погледу оспоравања 9. јануара као Дана РС, уз оцјену да је то позив да се поштују измишљене политичке одлуке сковане у Сарајеву.

- О том питању било је веома изненађујуће дјеловање команданта НАТО штаба у БиХ. Њиме је укинуто ионако крхко и готово минимално повјерење у Српској у ту организацију. На тај начин се руше темељи Оружаних снага БиХ, које нису оружане снаге Бакира Изетбеговића, јер када су стваране речено је да ће српски састав, поред улоге војних јединица, имати и улогу у обиљежавању свих важних датума за Војску РС и за Српску - подсјетио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана