Istraga o planiranju terorističkog napada još nije okončana

Srna
Istraga o planiranju terorističkog napada još nije okončana

Sarajevo - Tužilaštvo BiH ni devet mjeseci nakon akcije kodnog naziva "Rez" nije okončalo istragu protiv osumnjičenih za planiranje terorističkog napada koji je, kako je ranije navedeno, trebalo da bude izveden u Sarajevu za prošlu Novu godinu, javlja Birn.

Iz Tužilaštva BiH navode da je istraga protiv Elvira Muratovića, Kemala Murića, Semira Salkovića, Zulfe Alajbegovića, Edina Tabakovića, Darka Pece, Elvira Mašića i Adisa Kešana u toku, kao i da se vrše "određena vještačenja".

Ova osmorica osumnjičenih uhapšeni su krajem prošle godine, nakon čega je iz Tužilaštva BiH saopšteno da su planirali da će u Sarajevu za Novu godinu eksplozivnom napravom ubiti oko 100 ljudi i dva policajca.

Na ročištu za određivanje pritvora, tužilac Dubravko Čampara rekao je da su osumnjičeni dolazili u objekat u sarajevskom naselju Briješće koji su nazivali mesdžidom, i da je tu pronađena zastava "Islamske države".

Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru, sredinom januara ove godine Sud BiH je osumnjičene pustio na slobodu uz mjere zabrane, a iz Tužilaštva BiH su tada naveli da je istraga pri kraju i da se uskoro može očekivati podizanje optužnice.

Osam mjeseci kasnije, Čampara nije mogao da odgovori na pitanje da li se i kada može očekivati kraj istrage u ovom predmetu.

Advokati osumnjičenih su rekli da im nije poznato u kojoj je fazi istraga, te da oni trenutno izjavljuju žalbe na rješenja Suda BiH koji kontroliše mjere zabrane svaka dva mjeseca.

Fahrija Karkin, koji brani osumnjičenog Muratovića, rekao je da rok za okončanje istrage u ovom predmetu nije prošao jer se njegov klijent ne nalazi u pritvoru.

"Iz iskustva, moje lično ubjeđenje je da Tužilaštvo BiH razmišlja na način da kada se ne može napraviti optužnica, bolje je preko produžavanja mjera zabrane imati živ predmet", pojasnio je Karkin.

Senad Dupovac, advokat osumnjičenog Salkovića, smatra da će u ovom predmetu teško doći do podizanja optužnice.

Pored osmorice kojima je prvobitno bio određen pritvor, u akciji "Rez" privedeni su i Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana