Истрага о куповини конзерви за војску

Жељка Домазет
Истрага о куповини конзерви за војску

Сарајево - Министарство одбране БиХ дало је Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) БиХ тражене информације у вези са набавком огромне и непотребне количине конзерви хране за Оружане снаге БиХ од којих је већини истекао или истиче рок трајања, рекла је "Гласу Српске" министар одбране Марина Пендеш.

Она је истакла да мора бити утврђено ко је одговоран за то што је у магацине стигао 21.231 килограм различитих конзерви иако су три пјешадијске бригаде за друго тромјесечје ове године поручиле 1.509 килограма. Осим што је стигла 14 пута већа количина, након пријема конзерви је примијећено да је велики дио хране неисправан. У Бихаћу су пронађена 1.532 килограма, а у Добоју 335 килограма неисправних конзерви.

- SIPA и друге институције за спровођење закона утврдиће ко је за то крив. Долазили су истражни органи и ми смо им дали све информације које су тражили. Генерални инспектор у Министарству одбране треба да сачини комплетну информацију за нас. Ту информацију још нисам добила да бисмо и ми предузели конкретне кораке које су у нашој надлежности - истакла је Пендеш.

Нагласила је да мора бити сачињен детаљан извјештај о томе ко је и одакле куповао толике количине конзерви којима је рок при крају.

- Надам се да ће истражни органи бити експедитивни и да ће случај довести до краја - рекла је Пендеш.

Уговори за набавку потписани су 2014. године и добављачима је плаћена комплетна испоручена количина конзерви.

У SIPA и Тужилаштву БиХ рекли су да не могу да дају никакав коментар о овом случају.

Афера "Конзерве" у Оружаним снагама БиХ испливала је на површину прије неколико мјесеци на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ на којој је упозорено да војсци недостаје храна, да су униформе дотрајале, а опрема застарјела, док је с друге стране огромној количини конзерви истекао рок трајања, због чега су спремне за отпис. "Глас Српске" је послије тога објавио повјерљива документа која потврђују огромне размјере скандала.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић сматра да ће и овај скандал проћи као и сви досадашњи који се из године у годину понављају у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

- Заједничка комисија је донијела бенигне закључке до којих се не држи и који никога не обавезују. Комисија је констатовала стање и шта се дешава у Министарству одбране. Да ли је било икаквих помака, да ли је ико одговарао то ће рећи друге институције - истакла је Мајкићева.

Додала је да ће најбољу слику у вези са тим дати наредни извјештај ревизора.

- Колико ми је познато, када је ријеч о јавним набавкама није се ништа поправило. Скандал са конзервама у свакој нормалној земљи одмах би алармирао истражне органе. Нисам сигурна да и ово неће завршити по принципу тресла се гора, родио се миш - рекла је Мајкићева.

Преглед

Јединице Оперативне команде Оружаних снага БиХ тражиле су ангажовање стручних тимова да би била утврђена исправност конзерви и да би неисправне конзерве биле враћене. Преглед је обављен тек након два мјесеца, а неисправне конзерве нису враћене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана