Историјски сусрет потомака Гаврила Принципа и Франца Фердинанда

Срна
Историјски сусрет потомака Гаврила Принципа и Франца Фердинанда

Грац - Анита Хохенберг, прапраунука аустријског престолонасљедника Франца Фердинанда и Бранислав Принцип, потомак рођака Гаврила Принципа руковали су се данас симболично на стогодишњицу од завршетка Првог свјетског рата.

Током сусрета у Грацу потомци Хабсбурга и Принципа пружили су руке у склопу догађаја названог “Руковање за мир”, преносе беогрaдски медији.


Аустријски умјетник Игор Петковић организовао је у Грацу низ културних догађања поводом сто година од завршетка Великог рата и позвао најближе рођаке двије породице које су биле директно уплетене у његов почетак.

“Био је то њихов први сусрет. И био је емотиван”, рекао је Петковић.

Гаврило Принцип убио је аустријског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву 28. јуна 1914. године.

Мјесец дана касније Аустро-угарска је прогласила рат Србији, чиме је отпочео Први свјетски рат који је на крају завршио распадом Хабсбуршког царства.

Сто година касније, Анита Хохенберг управља породичним дворцем Арстетен, гдје су Франц Фердинанд и СоФија сахрањени, а Бранислав Принцип се у Србији бави филмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана