Историја и храна магнет за туристе

Радмила Ђевић
Историја и храна магнет за туристе

Фоча - Бројне гастрономске манифестације, сајмови,"ОК фест", али и нови смјештајни капацитети и улагања у путну инфраструктуру, омогућили су да НП "Сутјеска" овог љета забиљежи рекордну послијератну посјету туриста из свих крајева свијета и позиционира се у једну од најтраженијих дестинација на туристичкој мапи овог дијела Европе.

Да љубитељи природе и доброг залогаја уживају на Тјентишту, показала је и јучерашња "Палачинкијада" на којој су многобројни угоститељи припремали разне врсте палачинака. У омиљеним посластицама највише су уживали најмлађи, а ни старији нису пропустили прилику да се врате у дјетињство и дегустирају палачинке са џемом, кремом, шећером и медом, али и оне са необичним укусима и преливима.

- Изненађена сам свиме што сам овде видела. Свиделе су ми се палачинке са укусима које први пут пробам - одушевљено је рекла Ружица Прокоповић из Сремске Митровице која се на свом путовању са породицом зауставила на Тјентишту.

Дан раније, а у истом амбијенту НП "Сутјеска" организовао је трећи сајам традиционалних производа и народних рукотворина, чиме су оправдали овогодишњи циљ - повезивање села и туризма. Сајам је окупио бројне излагаче чији су домаћи специјалитети још једном привукли огроман број посјетилаца и туриста из многих европских земаља.

Домаћи сиреви, ракија, мед, делиције од смокава и воћа убраног са планинских висова, традиционалне рецептуре Херцеговине, Романије, средње Босне и Црне Горе били су дио фестивалске понуде. Све то заслужило је високе оцјене туриста који су дегустирали понуђене специјалитете.

- Сваке године, у повратку с мора, обавезно свраћам на ово место. Увек се наново одушевим храном, организацијом и понудом - каже Вера Станојевић из Београда. Високе оцјене сајамској понуди стигле су и од Војвођана, а на Тјентишту су уживали и туристи са других континената.

Све ове манифестације сврставају "Сутјеску" у хит дестинације током љетне сезоне. Руководство парка направило је искорак и изградњом апартмана у Долини хероја повећавајући тако смјештајне капацитете, а у току је и обнова спомен-обиљежја борцима са Сутјеске. Приходи у области угоститељства и туризма већ су удвостручени у односу на лани, а недавно је уз помоћ општине Фоча уређен и пут до Пријевора, подножја Маглића, највишег планинског врха у БиХ.

- Пут нам је утростручио број туриста на овој локацији, а општина је за реконструкцију издвојила 35.000 марака - рекао је директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић.

Пријевор

Пријевор, подножје Маглића који се уздиже на висини од 2.386 метара изнад мора, једна је од најатрактивнијих локација НП "Сутјеска". Туристима пружа прилику да прошетају до Трновачког језера, али и да успут уживају у два видиковца, Бешкита и Драгош седло, са којих се пружа прелијеп поглед на прашуму Перућицу, водопад Скакавац, планину Волујак, врхове Зеленгоре и Долину хероја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана