Istina o stradanju Srba mora da ugleda svjetlo dana

V. K.
Istina o stradanju Srba mora da ugleda svjetlo dana

Banjaluka - Došlo je vrijeme da se konačno dođe do istine o stradanju Srba u Sarajevu, poručila je juče u Banjaluci premijer RS Željka Cvijanović i naglasila da je to bilo potrebno i ranije učiniti.

- Istina je prijeko potrebna da bi se mogla graditi budućnost. Na koji način se dolazi do istine i koje su to forme, preko kojih tijela i na koji način, ostaje pitanje - rekla je Cvijanovićeva govoreći o inicijativi za formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da je vrijeme za istinu koja vodi ka procesu pomirenja i koja je neophodna za područje BiH i zapadnog Balkana.

- Ne vidim nikakvog razloga da se ne ulazi u procese koji sigurno mogu unaprijediti međusobnu saradnju i povećati nivo povjerenja i saradnje svih nivoa vlasti i svih građana - istakao je Zvizdić.

Predsjednik SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić napomenuo je da su do sada u više navrata pokretane inicijative za formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu, ali, nažalost, bez ikakvog rezultata.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS uputila je inicijativu za formiranje nove komisije za ispitivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine na adresu člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića, ministara iz RS u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića, Dragana Mektića i Igora Crnatka i članova Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH. Članovi Zajedničke komisije nedavno nisu mogli da se izjasne o inicijativi, jer nije postojala saglasnost članova Komisije ni o jednom od tri predložena zaključka na inicijativu koji su se čuli na sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana