Истиче рок за успостављање везе са Европолом

ATV
Истиче рок за успостављање везе са Европолом

30. септембар је крајњи рок за пуну примјену споразума ЕВРОПОЛА и БиХ. То се прије свега односи на успостављање Заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом. Да ли ће рок бити испоштован министар безједности Драган Мектић још не зна. Али зато зна да ће за тај посао бити потребна систематизација и најмање пет нових радних мјеста.

“Ако смо се ми обавезали да ћемо фокал поинт тачку Интерпола успоставити овдје у министарству безбједности, а не негдје на другом мјесту, ми ћемо онда морати да нађемо ту пет људи да примимо, да успоставимо ту фокал поинт тачку,” каже Мектић.

То што БИХ још нема официра за везу забринуло је и Комесара за миграције, унутрашње послове и држављанства у Европској комисији Димитриса Аврамопулоса. Па, је писао Драгану Мектићу да је забринут због недостатка напретка БиХ у одређивању контакт тачке као централне тачке, и то годину дана од ступања на снагу Споразума о оперативној сарадњи између Европола и БиХ.

Европски комесар наводи да ово представља кршење споразума и да непостојање сасвим функционалне контакт тачке може имати негативан утицај на континуирану одрживост оперативног споразума између Европола и БиХ.

Нови радници нису услов Европола. То је само начин да се ухљебе одрђени људи поручује СНСД-ов Сташа Кошарац. Потпуно је, каже, јасно када се људи запошљавају на ниво БиХ потребно је бити јако опрезан, с обзиром да су безбједоносне институције са нивоу БиХ направиле велики проблем Републици Српској, рекао је Кошарац. 

“Постоји потреба између спреге СДС-СДА да у одређене те институције смјесте одређену врсту кадрова. Наш потпуни став је јасан, да је непотребно запошљавање у институције БИХ,” каже Кошарац.

Оперативни споразум између БиХ и Европола потписан је 31. августа 2016. године. Док је на снагу ступио у марту 2017.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана