Ispunjen ključni uslov EU - mehanizam koordinacije

Srna
Ispunjen ključni uslov EU - mehanizam koordinacije

Sarajevo - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da je Savjet ministara usvojio mehanizam koordinacije, kao jedan od tri glavna uslova, uz prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i Reformsku agendu, koje je BiH trebalo da ispuni kako bi aplikacija BiH za članstvo u EU postala kredibilna i prihvatljiva za Brisel.

Zvizdić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je Odluka o sistemu koordinacije procesa sa EU u BiH usvojena 26. januara na posebnoj sjednici Savjeta ministara BiH, na kojoj su tematski razmatrana pitanja u vezi sa zahtjevom za članstvo BiH u EU.

Prema njegovim riječima, nije riječ o bilo kakvom "tajnom usvajanju", kako su to nazvali neki mediji, već da su zvaničnici u BiH na svim niovima vlasti čekali da bude zadovoljena cjelokupna procedura, uključujući i jučerašnje objavljivanje u Službenom listu BiH, te izjašnjenje entitetskih vlada.

Zvizdić je naveo da su pozitivni signali iz entitetskih vlada da je tekst mehanizma koordinacije prihvatljiv, jer se čuvaju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

"Tokom razgovora sa entitetskim premijerima nisam čuo nikakve otpore na tekst mehanizma koordinacije koji smo im uputili prije desetak dana", kaže Zvizdić.

On je naveo da se mehanizam koordinacije zasniva na "načelima poštovanja unutrašnje pravne i političke strukture u BiH i zaštite ustavima i zakonima definisanih nadležnosti svih nivoa vlasti i njihovih institucija u pojedinim oblastima obuhvaćenim procesom evropskih integracija, obezbjeđenja vidljivosti, te odgovornosti svih nivoa vlasti za blagovremeno i efikasno ispunjavanje obaveza iz procesa evropskih integracija iz njihove nadležnosti".

Prema njegovim riječima, mehanizam koordinacije je dokument koji definiše sve ključne tačke buduće saradnje i odnosa BiH sa EU.

Taj dokument određuje koordinaciona tijela koja će u budućnosti zastupati BiH u direktnim pregovorima, među kojima su Kolegijum za evropske integracije, na čijem je čelu predsjedavajući Savjeta ministara, a čine ga, između ostalih, predsjednici entitetskih vlada, ministarske konferencije, Komisija za evropske integracije, potkomisije za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije.

Kolegijum je najviše političko tijelo u sistemu koordinacije evropskih integracija u BiH, koje obezbjeđuje usaglašenost stavova o ključnim strateškim i političkim pitanjima u oblasti evropskih integracija.

Odluke Kolegijuma za evropske integracije donose se konsenzusom prisutnih članova ovog tijela, koji glasaju u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za materiju koja je predmet odluke. Članovi Kolegijuma su obavezni da prezentuju usaglašeni stav ispred nivoa vlasti kojeg predstavljaju.

Funkciju sekretarijata i sekretara Kolegijuma obavlja Direkcija za evropske integracije BiH.

Što se tiče ministarskih konferencija, to su tijela u sistemu koordinacije evropskih integracija u BiH čijim se djelovanjem obezbjeđuje sveobuhvatan i ujednačen pristup nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH u pojedinim oblastima obuhvaćenim procesom evrointegracija.

Ministarska konferencija sastoji se od resorno nadležnih ministara iz Savjeta ministara BiH, kao i predstavnika vlada entiteta, kantona i Brčko distrikta, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra i za oblast za koju je ministarska konferencija formirana, precizirano je u mehanizmu koordinacije u BiH.

Zvizdić je naglasio da su i druga dva uslova, adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i Reformska agenda, veoma bitna za činjenicu da je BiH konačno ispunila tražene uslove za predaju odgovornog i kredibilnog zahtjeva za članstvo u EU, 15. februara u Briselu.

"Mnogi evropski zvaničnici konstatovali su da se BiH snažno vratila na put evropskih integracija, da su zastoji prevladani, kao i da su svi nivoi vlasti jednistveni u opredjeljenju ubrzanja evropskog puta BiH, puta koji nema alternativu", rekao je Zvizdić.

Govoreći o Reformskoj agendi, on je naveo da su prioritetne oblasti za Savjet ministara BiH javne finansije i fiskalna održivost, poslovna klima i konkurentnost tržišta rada i reforma javne uprave, te da su tu zastupljeni i reforma socijalne zaštite, vladavina prava i dobro upravljanje.

On je naveo niz strateških dokumenata i zakonskih projekata koje je Savjet ministara donio u pogledu definisanja Akcionog plana za provođenje Reformske agende, i dodao da je ostala još jedna aktivnost, čije je realizacija u toku a odnosi se na donošenje srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH.

"Od 33 mjere iz Akcionog plana, realizovali smo 17, dakle više od 50 odsto ili, drugim riječima, za osminu planiranog vremena realizovali smo polovinu zadataka", naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, aktivnosti u vezi sa nastavkom procesa adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju rezultovale su donošenjem pregovaračke pozicije BiH na Savjetu ministara, koju treba da usvoji i Predsjedništvo BiH, a koja će biti putokaz i set smjernica za pregovarački tim BiH već na prvom sastanku sa predstavnicima EU, 16. februara u Sarajevu.

Zvizdić nije mogao da precizira, odnosno da unaprijed otkriva elemente pregovaračke pozicije BiH, ali je istakao njen cilj - maksimalna zaštita interesa BiH i domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Nije lako ispuniti uslove i postići konkurentnost za nastup i učešće na tržištu EU koje ima 500 miliona stanovnika", konstatovao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Zvizdić je rekao da BiH, ispunjavajući zadatke iz Reformske agende, u nekoliko narednih sedmica treba da objavi rezultate popisa stanovništva i domaćinstava, što će biti veoma bitno za popunjavanje upitnika iz EU, u momentu kada BiH bude odobren kandidatski status, kao i za planiranje društveno-ekonomskog razvoja BiH, a predviđeno je i donošenje zakona o državnim službenicima, te aktivacija Akcionog plan za članstvo /MAP/ sredinom godine.

On je ponovio da se jedan od prioriteta vlasti u BiH svakako odnosi i na stvaranje uslova za veće zapošljavanje mladih s ciljem njihovog ostanka u BiH.

Zvizdić je izrazio nadu da predstojeći lokalni izbori neće usporiti dinamiku evropskih integracija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana