Испуњен кључни услов ЕУ - механизам координације

Срна
Испуњен кључни услов ЕУ - механизам координације

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић потврдио је да је Савјет министара усвојио механизам координације, као један од три главна услова, уз прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и Реформску агенду, које је БиХ требало да испуни како би апликација БиХ за чланство у ЕУ постала кредибилна и прихватљива за Брисел.

Звиздић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је Одлука о систему координације процеса са ЕУ у БиХ усвојена 26. јануара на посебној сједници Савјета министара БиХ, на којој су тематски разматрана питања у вези са захтјевом за чланство БиХ у ЕУ.

Према његовим ријечима, није ријеч о било каквом "тајном усвајању", како су то назвали неки медији, већ да су званичници у БиХ на свим ниовима власти чекали да буде задовољена цјелокупна процедура, укључујући и јучерашње објављивање у Службеном листу БиХ, те изјашњење ентитетских влада.

Звиздић је навео да су позитивни сигнали из ентитетских влада да је текст механизма координације прихватљив, јер се чувају уставне надлежности свих нивоа власти у БиХ.

"Током разговора са ентитетским премијерима нисам чуо никакве отпоре на текст механизма координације који смо им упутили прије десетак дана", каже Звиздић.

Он је навео да се механизам координације заснива на "начелима поштовања унутрашње правне и политичке структуре у БиХ и заштите уставима и законима дефинисаних надлежности свих нивоа власти и њихових институција у појединим областима обухваћеним процесом европских интеграција, обезбјеђења видљивости, те одговорности свих нивоа власти за благовремено и ефикасно испуњавање обавеза из процеса европских интеграција из њихове надлежности".

Према његовим ријечима, механизам координације је документ који дефинише све кључне тачке будуће сарадње и односа БиХ са ЕУ.

Тај документ одређује координациона тијела која ће у будућности заступати БиХ у директним преговорима, међу којима су Колегијум за европске интеграције, на чијем је челу предсједавајући Савјета министара, а чине га, између осталих, предсједници ентитетских влада, министарске конференције, Комисија за европске интеграције, поткомисије за европске интеграције и радне групе за европске интеграције.

Колегијум је највише политичко тијело у систему координације европских интеграција у БиХ, које обезбјеђује усаглашеност ставова о кључним стратешким и политичким питањима у области европских интеграција.

Одлуке Колегијума за европске интеграције доносе се консензусом присутних чланова овог тијела, који гласају у складу са њиховим уставним надлежностима за материју која је предмет одлуке. Чланови Колегијума су обавезни да презентују усаглашени став испред нивоа власти којег представљају.

Функцију секретаријата и секретара Колегијума обавља Дирекција за европске интеграције БиХ.

Што се тиче министарских конференција, то су тијела у систему координације европских интеграција у БиХ чијим се дјеловањем обезбјеђује свеобухватан и уједначен приступ надлежних институција свих нивоа власти у БиХ у појединим областима обухваћеним процесом евроинтеграција.

Министарска конференција састоји се од ресорно надлежних министара из Савјета министара БиХ, као и представника влада ентитета, кантона и Брчко дистрикта, у складу са њиховим уставним надлежностима за материју која се разматра и за област за коју је министарска конференција формирана, прецизирано је у механизму координације у БиХ.

Звиздић је нагласио да су и друга два услова, адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и Реформска агенда, веома битна за чињеницу да је БиХ коначно испунила тражене услове за предају одговорног и кредибилног захтјева за чланство у ЕУ, 15. фебруара у Бриселу.

"Многи европски званичници констатовали су да се БиХ снажно вратила на пут европских интеграција, да су застоји превладани, као и да су сви нивои власти једниствени у опредјељењу убрзања европског пута БиХ, пута који нема алтернативу", рекао је Звиздић.

Говорећи о Реформској агенди, он је навео да су приоритетне области за Савјет министара БиХ јавне финансије и фискална одрживост, пословна клима и конкурентност тржишта рада и реформа јавне управе, те да су ту заступљени и реформа социјалне заштите, владавина права и добро управљање.

Он је навео низ стратешких докумената и законских пројеката које је Савјет министара донио у погледу дефинисања Акционог плана за провођење Реформске агенде, и додао да је остала још једна активност, чије је реализација у току а односи се на доношење средњорочне стратегије управљања дугом БиХ.

"Од 33 мјере из Акционог плана, реализовали смо 17, дакле више од 50 одсто или, другим ријечима, за осмину планираног времена реализовали смо половину задатака", нагласио је Звиздић.

Према његовим ријечима, активности у вези са наставком процеса адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању резултовале су доношењем преговарачке позиције БиХ на Савјету министара, коју треба да усвоји и Предсједништво БиХ, а која ће бити путоказ и сет смјерница за преговарачки тим БиХ већ на првом састанку са представницима ЕУ, 16. фебруара у Сарајеву.

Звиздић није могао да прецизира, односно да унапријед открива елементе преговарачке позиције БиХ, али је истакао њен циљ - максимална заштита интереса БиХ и домаће пољопривредне производње.

"Није лако испунити услове и постићи конкурентност за наступ и учешће на тржишту ЕУ које има 500 милиона становника", констатовао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Одговарајући на новинарска питања, Звиздић је рекао да БиХ, испуњавајући задатке из Реформске агенде, у неколико наредних седмица треба да објави резултате пописа становништва и домаћинстава, што ће бити веома битно за попуњавање упитника из ЕУ, у моменту када БиХ буде одобрен кандидатски статус, као и за планирање друштвено-економског развоја БиХ, а предвиђено је и доношење закона о државним службеницима, те активација Акционог план за чланство /МАП/ средином године.

Он је поновио да се један од приоритета власти у БиХ свакако односи и на стварање услова за веће запошљавање младих с циљем њиховог останка у БиХ.

Звиздић је изразио наду да предстојећи локални избори неће успорити динамику европских интеграција БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана