Испитати наводе о прислушкивању медија

Срна
Испитати наводе о прислушкивању медија

Сарајево - Управни одбор /УО/ Савјета за штампу у БиХ изразио је велику забринутост због навода да Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ прати и прислушкује медије, које је изнио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те затражио хитну истрагу и провјеру ове информације од Тужилаштва БиХ.

“У име својих чланова, штампаних и онлајн медија, УО Савјета захтјева хитну истрагу и провјеру ове информације од Тужилаштва БиХ, а такође и јавно изјашњење ОБА о именованом протоколарном документу и његовом наводном садржају”, наводи се у саопштењу Управног одбора.

У саопштењу се додаје да је чак и у овом моменту, када је изречена изјава о прислушкивању и намјери стављања медија под контролу у сврхе политичке манипулације још непровјерена, превелико узнемирење и притисак не само на прозване медије, већ и на цјелокупну медијску заједницу.

Прислушкивање и надзирање медија, с намјером манипулисања новинарима, истичу из УО Савјета, тешко је угрожавање слободе медијског извјештавања, гушење слободе ријечи и застрашивање новинара.

“Те су методе апсолутно недопустиве у демократији и због тога се ове информације о наводној злоупотреби моћи ОБА у односу на медије морају хитно провјерити и испитати”, закључили су из УО Савјета за штампу у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик јуче је рекао да ОБА прислушкује медије у БиХ и региону, наводећи да је 10. априла под бројем протокола 05/1-4-1547/19 у ОБА отворен налог за обраду медија.

Према Додиковим ријечима, у документу је наведено да се води обрада “Дневног аваза”, РТРС-а, “Дневног листа”, “Национала”, “Вечерњих новости”, “Вечерњег листа”, “Курира” и “Информера”, те портала “Поскок” /поскок.инфо/ и “Дневно” /дневно.ба/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана