Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH: Digitalni signal donosi više usluga

Vedrana Kulaga
Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH: Digitalni signal donosi više usluga

Imajući u vidu da su zemlje u okruženju već završile proces digitalizacije, veoma je važno da BiH postane dio velike porodice evropskih zemalja, koje su prešle na digitalni sistema emitovanja, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko.

* GLAS: Testno emitovanje digitalnog signala u BiH počinje zvanično 29. septembra. Koliko je to važno imajući u vidu da BiH mnogo kasni za svima kada je riječ o digitalizaciji?

JUSKO: Digitalizacija je projekat od državnog značaja i tiče se svakog građanina. Projekat prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja podrazumijeva da građanima koji prate signal putem terestrijalnog prijema bude omogućeno praćenje TV stanica u trenutno najboljem kvalitetu prijema i praćenje većeg broja TV stanica nego što je to bio slučaj do sada. Osim toga, biće omogućena potpuna liberalizacija tržišta na način da će sve TV stanice moći emitovati signal na prostoru nekih od devet digitalnih oblasti ili u svim u skladu sa njihovim interesovanjem. Mogućnost licenciranja i puštanja u funkciju frekventnog opsega za 4G mobilnu mrežu je takođe jedna od stvari koja će nakon kompletnog gašenja analognog signala postati novina na našem tržištu, a to je u zemljama okruženja već aktuelno.

* GLAS: Koliko će trajati testno emitovanje signala i kada je planirano da BiH u potpunosti pređe na digitalni signal?

JUSKO: To emitovanje će trajati 90 dana. U tom periodu će se nastojati obaviti sva testiranja funkcionalnosti opreme. Konačni prelazak sa analognog na digitalni sistem ovim korakom značajno ubrzava, a totalnom gašenju analognog signala prethodi proces izbora izvođača i nabavka i instalacija opreme za drugu i treću fazu.

* GLAS: Da li će testno emitovanje na bilo koji način uticati na građane u BiH, odnosno da li će imati poteškoća sa postojećim načinom primanja signala?

JUSKO: To neće imati nikakve negativne efekte na dosadašnji način emitovanja i ni u kojem slučaju neće ugroziti prijem signala građanima koji su do sada signal preuzimali terestrijalnim prijemom. Sve do momenta dok ne bude završena kompletna instalacija opreme za digitalno emitovanje signala, analogni signal će biti na raspolaganju građanima. Nakon što oprema bude instalirana, na isti način će se testirati njena funkcionalnost i poslije svih funkcionalnih proba i testova biće određen konačan datum za gašenje analognog signala i stupanje na snagu digitalnog načina emitovanja.

* GLAS: Koji će uređaji biti potrebni stanovnicima BiH nakon punog puštanja digitalnog signala?

JUSKO: U ovom momentu nije potrebno da građani kupuju bilo kakve dodatne uređaje. U ovoj fazi digitalni signal će biti prisutan na širim područjima Sarajeva, Mostara i Banjaluke da bi bila obavljena sva potrebna testiranja. Savjet ministara BiH zajedno sa Ministarstvom komunikacija i transporta će u narednim fazama odrediti način na koji će nova tehnologija emitovanja do kraja biti sprovedena i detaljno uputiti građane na koji način će moći nesmetano u svojim domovima da prate digitalni signal.

* GLAS: Početak procesa digitalizacije pratili su brojni problemi i prepreke. Šta očekujete u nastavku?

JUSKO: Imajući u vidu da smo uspjeli da stvari pokrenemo i ubrzamo i da konačno počnemo sa emitovanjem digitalnog signala u testnoj fazi, u nastavku procesa očekujemo da će se stvari u vezi sa tenderskim procedurama i realizacijom druge i treće faze kretati mnogo brže. To je uslov da bismo ispunili konačni cilj, a to je gašenje analognog signala i puštanje digitalnog na prostoru cijele BiH.

Finansiranje emitera

* GLAS: Da li će u ovom periodu morati da bude riješeno pitanje finansiranja javnih emitera?

JUSKO: Počela su da se naziru rješenja na osnovu kojih se može prevazići problem finansiranja javnih emitera. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti kako bismo pomogli da ovaj problem bude riješen. Bitno je napomenuti da će se i realizacijom projekta uvođenja digitalnog signala na cijeli prostor BiH otvoriti dodatne mogućnosti novog prihoda u budžet te ćemo u tom pravcu razgovarati sa nadležnim tijelima i javnim servisima s ciljem rješavanja pitanja finansiranja javnih RTV sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana