Islamska zajednica doturala oružje preko Hrvatske

Goran Maunaga
Islamska zajednica doturala oružje preko Hrvatske

Sarajevo - Mešihat Islamske zajednice Hrvatske i Slovenije i Krizni štab muslimana Hrvatske zatražili su u julu 1992. godine od načelnika Obavještajno-bezbjednosne službe Hrvatske (SIS) Josipa Perkovića da dozvoli prolazak kroz Hrvatsku četiri kamiona naoružanja za BiH.

Potvrđuju to dokumenta koja je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH, a koja su u posjedu "Glasa Srpske". Kamioni su stigli na odredište iako je u to vrijeme postojala zabrana trgovine i uvoza naoružanja u BiH.

U tom zahtjevu od 4. jula 1992. godine navedene su specifikacije kompletnog naoružanja koje treba da bude prošvercovano. Precizirano je da konvoj polazi tog dana u 16 časova iz kasarne u Dugom Selu pravcem Zagreb - Rijeka - Split - Imotski - Posušje - Konjic - Kreševo - Visoko.

- U sadržaju konvoja su 102 granate kalibra 85 milimetara, 150 granata kalibra 105 milimetara, 700 mina kalibra 120 milimetara, 20 ručnih raketnih bacača (RPG), 450 raketa za RPG i 20 snajperskih pušaka - navedeno je u zahtjevu.

Dokument pokazuje da je u tovaru bilo i 100 kilograma baruta, 1.000 upaljača za mine kalibra 60 milimetara, 1.550 vojničkih opasača, 2.370 vojničkih uniformi te pomoćna oprema za radio-vezu.

"Glas Srpske" objavio je veliki broj dokumenata koje je Kebo predao Tužilaštvu, a među njima je i odluka o formiranju banke čiji su akcionari, pored ostalih, organizacija "Third World Relef Agency" (TWRA) koja je povezana s terorizmom i SDA. Tu su i bankovni računi iz kojih se vidi da je TWRA uplatila milione dolara, njemačkih maraka, austrijskih šilinga bošnjačkim političarima.

Kebo je Tužilaštvu BiH dostavio oko 8.000 dokumenata u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića te dokaze protiv ratnog načelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića i komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina u vezi sa tim zločinima.

"El mudžahedin"

Mirsad Kebo je proslijedio tužiocima i dokumenta koja dokazuju da je odred "El mudžahedin" u napadu na Vozuću učestvovao kao jedinica Trećeg korpusa Armije RBiH.

Iz dostavljene naredbe o napadu i operativnog dnevnika osmatračnice Sakiba Mahmuljina iz napada na Vozuću vidi se da je Mahmuljin bio u stalnom kontaktu s komandantom odreda "El mudžahedin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana