Иринеј: Верујем да Вучић по питању Космета мисли као народ и црква

Глас Српске
Иринеј: Верујем да Вучић по питању Космета мисли као народ и црква

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да вјерује да по питању Косова и Метохија предсједник Србије Александар Вучић мисли исто као и српски народ и Црква, те да се узда у Русију да ће помоћи Србији да сачува оно што је увијек било српско.

Патријарх Иринеј је истакао да је проблем Србије то што се српски народ који је избјегао није вратио на Косово и Метохију.


"Прво решење и највећи задатак јесте вратити што већи број људи прогнаних са Космета", рекао је патријарх Иринеј за "Вечерње новости" коментаришући унутрашњи дијалог о Космету, на који је позвао Вучић.

Он је у манастиру Троноша код Лознице, гдје је обиљежено седам вијекова постојања ове задужбине Немањића, рекао да му се чини да српски народ никада није страдао као у нашем времену, почев од стратишта у Јасеновцу и Јадовну, па све до Космета и преко Космета, гдје је земља цементирана српском крвљу и костима.

"И данас патимо и страдамо, али је наша велика нада у име Божије да нас неће оставити под условом да ми не оставимо Господа", нагласио је поглавар Српске православне цркве.

Он је истакао да Господ неће оставити ни мученичко Косово и Метохију, ту највећу светињу, заливену крвљу светомученика у толиким светим светињама.

"Неће Господ дозволити да падну у руке некрста, који све чини да руши и пали и не зна шта је историја и духовно наслеђе. Таквом народу таква блага не могу бити дата на чување", закључио је патријарх српски Иринеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана