Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ne selim se na Kosovo

Tanjug
Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ne selim se na Kosovo

Beograd - Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo.

"Patrijarh se ne može preseliti u Peć, Beograd je ipak administrativni centar. Peć ostaje kao istorija naše prošlosti gde su bili patrijarsi, arhiepiskopi i bez obzira na to šta je bilo, Peć ostaje istorijski centar naše crkve. Sve ono što doprinosi da se očuva istorija, vezanost naše crkve za Peć i Kosovo, mi prihvatamo", rekao je patrijarh za "Kurir".

Irinej je naglasio da je izmjena imena veoma dobar prijedlog i da bi volio da se to prihvati.

Pored promjene zvaničnog naziva, novi prijedlog ustava SPC donosi brojne novine.

Predviđeno je da prvi čovjek SPC nosi ime ariepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Na izradi novog ustava SPC radila je specijalno formirana komisija, kojom je predsjedavao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslat svim arhiepiskopima.

Novim ustavom SPC biće promijenjena i procedura izbora patrijarha, koji će se birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Ukoliko nijedan kandidat ne obezbijedi ovakvu podršku, glasanje će se ponavljati najviše sedam puta. Ako ni u sedam krugova ne dobije dvotrećinsku većinu, pristupa se izboru između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u sedmom krugu.

Patrijarhu Irineju se više dopada sadašnji način izbora, odnosno glasanje "apostolskim žrijebom", tj. nasumičnim izborom jedne od tri koverte sa imenima kandidata.

"Što se tiče predloga o novom načinu izbora patrijarha, lično bih voleo da ostane dosadašnji način. To je moje mišljenje, ali videćemo kako će Sabor odlučiti. To su sve predlozi, videćemo šta će biti usvojeno", rekao je partijarh Irinej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana