Иринеј: Подржавам промену имена СПЦ, не селим се на Косово

Танјуг
Иринеј: Подржавам промену имена СПЦ, не селим се на Косово

Београд - Патријарх српски Иринеј поручио је да подржава идеју да се званичном имену Српска православна црква придода одредница Пећка патријаршија, међутим, он се, како каже, неће преселити на Косово.

"Патријарх се не може преселити у Пећ, Београд је ипак административни центар. Пећ остаје као историја наше прошлости где су били патријарси, архиепископи и без обзира на то шта је било, Пећ остаје историјски центар наше цркве. Све оно што доприноси да се очува историја, везаност наше цркве за Пећ и Косово, ми прихватамо", рекао је патријарх за "Курир".

Иринеј је нагласио да је измјена имена веома добар приједлог и да би волио да се то прихвати.

Поред промјене званичног назива, нови приједлог устава СПЦ доноси бројне новине.

Предвиђено је да први човјек СПЦ носи име ариепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља. На изради новог устава СПЦ радила је специјално формирана комисија, којом је предсједавао митрополит Амфилохије, а нацрт је послат свим архиепископима.

Новим уставом СПЦ биће промијењена и процедура избора патријарха, који ће се бирати тајним гласањем владика, уз обавезну двотрећинску већину.

Уколико ниједан кандидат не обезбиједи овакву подршку, гласање ће се понављати највише седам пута. Ако ни у седам кругова не добије двотрећинску већину, приступа се избору између два кандидата са највећим бројем гласова у седмом кругу.

Патријарху Иринеју се више допада садашњи начин избора, односно гласање "апостолским жријебом", тј. насумичним избором једне од три коверте са именима кандидата.

"Што се тиче предлога о новом начину избора патријарха, лично бих волео да остане досадашњи начин. То је моје мишљење, али видећемо како ће Сабор одлучити. То су све предлози, видећемо шта ће бити усвојено", рекао је партијарх Иринеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана