Ирански шпијуни опет активни у БиХ

Горан Маунага
Ирански шпијуни опет активни у БиХ

Сарајево - Присуство припадника иранске тајне обавјештајне службе у БиХ појачано је од почетка септембра, као и активности иранских службеника и дипломата, каже саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним агенцијама.

Саговорник "Гласа" каже да у посљедњих мјесец и по лица повезана са иранском обавјештајном службом највише контактирају представнике невладиног сектора и лица окренута радикалном исламу и тероризму.

- Забиљежено је и више контаката са појединцима из вехабијске заједнице у Горњој Маочи. Посљедњих мјесеци сарадници те службе учестало прелазе границу. Многи од њих користе идентификациона документа БиХ, Либана, Ирака, Турске, Сирије и Израела, које добију преко Хамаса и Палестинске управе у Гази - каже он.

Додаје да је посебно интересантан шеф иранске обавјештајне службе који ради при иранском Министарству безбједности и информисања (MOIS) Аболгхасем Пархизкар, који има дипломатски пасош и који је ове године два пута долазио у БиХ. Друга обавјештајна служба је Иранска револуционарна гарда (IRGC), која је такође активна у БиХ и чије се војно-обавјештајно присуство огледа у раду њихових људи као угледних професора, научника и културних радника.

- На дипломатски пасош у БиХ улазе Насролах Пезхмафар и Мохамад Махди Фадакар Даврани, а на службени Вахид Хозоури и Сороух Јусефи. Приликом контрола посебна пажња обраћана је на једног сумњивог "дипломату" који је дошао у Сарајево, а који је прије тога боравио у Тајланду, Индији и Грузији, гдје су раније изведени терористички напади - додаје он.

Наглашава да је због сумњивих идентитета под посебном пажњом било више лица која су посљедњих мјесеци на дипломатске и грађанске пасоше у неколико наврата летјели на релацијама Истанбул - Сарајево, Беч - Сарајево, и обрнуто.

Додаје да ирански службеници и дипломате нису били тако активни откад су у мају прошле године из БиХ протјерани иранске дипломате Хамзех Долаб Ахмад и Јадиди Сохраб, који су у иранској амбасади у БиХ радили за Министарство националне безбједности Ирана (Мисири). Они су, користећи дипломатски статус, радили послове супротне законима и прописима БиХ.

Западне безбједносне службе располажу са око 650 имена припадника највише иранске, али и још неколико обавјештајних служби исламских земаља у БиХ, док је у службама у БиХ у оптицају још 330 имена.

- Тај број од скоро 1.000 припадника тајних обавјештајних служби Ирана, Пакистана, Кувајта и Саудијске Арабије је алармантан и представља посебну кочницу на путу БиХ ка NATO-у - закључио је наш саговорник.

Маскирање

Послије упада војника IFOR-а у терористички камп на Погорелици 1996. године, бошњачке власти су се под снажним притиском Американаца формално одрекле иранске војне и обавјештајне помоћи.

Од тада, активна улога иранских емисара у БиХ замаскирана је оснивањем бројних културних, научних и образовних организација, институција и удружења. Најважнији пунктови Иранске револуционарне гарде у БиХ су научноистраживачки институт "Ибн Сина" и Персијско-босански колеџ који је отворен 1999. године у Илијашу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана