Iranski špijuni broje posljednje dane u BiH

Goran Maunaga
Iranski špijuni broje posljednje dane u BiH

Sarajevo - Drugi i treći sekretar u Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu Hamzeh Dolab Ahmad i Jadidi Sohrab, koji su se u BiH bavili špijunažom za iranske tajne obavještajne službe, imaju rok do kraja aprila da odstupe iz službe.

U službenoj zabilješci Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, koja je sačinjena na zahtjev Ministarstva bezbjednosti, a u koju je "Glas Srpske" imao uvid, navedeno je da su Ahmad i Sohrab koristeći diplomatski status radili poslove suprotne zakonima i propisima BiH, zbog čega se traži njihova deportacija.

Zahtjev da se Iranci proglase "personom non grata" inicirao je ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, navodeći da oni nisu poštovali diplomatska pravila.

U MIP-u kažu da je zahtjev za povlačenje drugog i trećeg sekretara podnesen 16. aprila, a da je rok za njihovo odstupanje 14 dana.

- Ako se ne povuku, MIP će ih proglasiti "personama non grata". To je standardna procedura koja je zvanično saopštena otpravniku poslova iranske ambasade. To je nadležnost MIP-a, jer se radi o nižerangiranim diplomatama. Da je u pitanju ambasador, onda bi o tome odlučivalo Predsjedništvo BiH - kažu u MIP-u.

U misiju spasavanja Ahmada i Sohraba u BiH je nedavno stigao prvi ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mohamed Ebrahim Taherijan.

Pokušavajući da izdejstvuje ostanak dvojice službenika iranske ambasade u Sarajevu, Taherijan se sastao sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Mediji su objavili da su Radončiću upućene prijetnje i odnedavno ima pojačanu policijsku zaštitu.

Obavještajci

Prema nezvaničnim informacijama, Ahmad i Sohrab su pripadnici tajne iranske obavještajne službe koja je umiješana i u terorističke aktivnosti u BiH.

Radončić je na pitanja zbog čega traži protjerivanje ove dvojice kazao da je to zbog "najboljeg interesa BiH".

- Ostale razloge ne mogu javno, niti ima potrebe da elaboriram - izjavio je nedavno Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana