Иранска гарда обучавала Армију РБиХ

nezavisne.com
Иранска гарда обучавала Армију РБиХ

Техеран, Бањалука - Саед Касеми, генерал у пензији Иранске републиканске гарде, у интервјуу једној иранској телевизији признао је да је у току рата у БиХ као припадник те организације учествовао у тренирању припадника Армије РБиХ обучен у униформу Иранског црвеног полумјесеца.

Како пишу страни медији, генерал Касеми не само да је признао учешће Иранске републиканске гарде у рату у БиХ, већ је такође рекао да су с њима раме уз раме били и припадници Ал Каиде.

"БиХ је у срцу Европе и свашта се дешавало. Били смо раме уз раме с Ал Каидом. Припадници Ал Каиде су учили од нас. Из цијелог свијета су се сливали муџахедини у БиХ, а то је било ново дешавање. Успостављене су муслиманске џихадистичке јединице", рекао је Касеми, како преносе страни медији, међу којима је и "Глас Америке".

За објављивање ове информације у јавности он је оптужио новинарку ЦНН-а Кристијану Аманпур, коју је назвао "нечасном шпијунком".

"Глас Америке" пише да је током деведесетих година Иран пружао подршку бх. муслиманима који су били у сукобу са Србима и Хрватима, те истиче да је подршку давао средњерангирани свештеник ајатолах Ахмад Џанати, који је у то вријеме, како је истакнуто, био предсједник Експертске скупштине и Савјета чувара у Ирану.

Такође, како је истакнуто, бх. рат је помогао учвршћивању позиције "Кадске снаге", за коју је речено да је огранак Иранске републиканске гарде који дјелује ван територије Ирана. Званични ирански органи, укључујући Кабинет предсједника и представника Иранске републиканске гарде, негирали су ове тврдње, истичући да је Касеми одавно у пензији, а да је у БиХ боравио као приватни грађанин.

У Кабинету Хасана Руханија одбацили су ове тврдње ријечима да оне "само помажу непријатељу", а ирански медији блиски предсједнику истичу да је Касеми ултраконзервативни активиста у Ирану и велики противник умјереног предсједника те земље.

Рамазан Шариф, портпарол Иранске републиканске гарде, рекао је да су Касемијеве тврдње "приватна размишљања" и да је у он у БиХ боравио у приватној режији добровољно.

Ирански црвени полумјесец је запријетио да ће тужити Касемија, али не због тврдњи које је изнио, већ због злоупотребе униформе те хуманитарне организације.

"Ако појединац или службено лице користи лого или униформу Иранског црвеног полумјесеца супротно циљевима и принципима Међунарнодног црвеног крста, то је сасвим сигурно без одобрења или координације са Иранским црвеним полумјесецом", истакли су они.

Иначе, о учешћу Иранаца у рату у БиХ "Независне" су опширно писале ишчитавајући декласификоване документе Клинтонове предсједничке библиотеке, као и декласификоване документе Централне обавјештајне агенције Америке (ЦИА) и Стејт департмента. Тако, на примјер, у документу из Клинтонове библиотеке насталом након потписивања Дејтона се истиче да је Алија Изетбеговић, предсједник тадашње БиХ, увјеравао америчке званичнике да су сви Иранци напустили територију БиХ, али да су Американци били сумњичави и тражили додатне гаранције. Рецимо, о испорукама иранског оружја у БиХ говори се у документима под ознаком 2006-0680-Ф, 2006-0996-Ф-1, 2006-0996-Ф-3, 2006-0469-Ф, а ту се говори о учешћу Иранаца у ратним дејствима, слању оружја Бошњацима преко Хрватске уз одобрење Фрање Туђмана, тадашњег предсједника Хрватске, као и о политичком утицају који су Иранци покушали остварити код руководства тадашње БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана