Invazija ilegalnih migranata

Ž. D.
Invazija ilegalnih migranata

Sarajevo - Granična policija BiH otkrila je samo u januaru 458 ilegalnih migranata, a ako taj trend bude nastavljen, već do kraja februara mogao bi biti premašen broj iz cijene 2017. godine, što je predstavlja značajan bezbjednosni problem.

Direktor Granične policije Zoran Galić kaže da su u 2017. godini otkrivena 753 ilegalna migranata, što je skoro šest puta više u odnosu na 2016. kada je taj broj iznosio oko 130.

- BiH je u dobroj mjeri zaobišao talas migrantske krize u posljednjih nekoliko godina, ali sada imamo rapidan rast broja migranata - istakao je Galić.

U najvećem broju otkriveni su državljani Pakistana, Alžira, Avganistana, Turske, Libije, Sirije, Maroka i Irana.

Na pitanje da li BiH ima kapaciteta da se nosi sa višestruko većim prilivom migranata, Galić je kazao da će Granična policija u određenoj mjeri moći odgovoriti na izazove, ali da će, ako dođe do značajnog porasta ilegalnih prelazaka granice, morati biti uključeni i drugi segmenti društva kako bi problem bio prevaziđen.

Prema izvještaju o radu Granične policije BiH za 2017. godinu, granicu je lani prešlo 48,85 miliona osoba, što je u odnosu na 2016. povećanje od 5,53 odsto. Prilikom prelaska zabilježeno je i 3.756 prelazaka lica koja su evidentirana u bazi potraga, a uhapšeno je 118 osoba za kojima su bile aktivne potjernice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana