Инвазија илегалних миграната

Ж. Д.
Инвазија илегалних миграната

Сарајево - Гранична полиција БиХ открила је само у јануару 458 илегалних миграната, а ако тај тренд буде настављен, већ до краја фебруара могао би бити премашен број из цијене 2017. године, што је представља значајан безбједносни проблем.

Директор Граничне полиције Зоран Галић каже да су у 2017. години откривена 753 илегална миграната, што је скоро шест пута више у односу на 2016. када је тај број износио око 130.

- БиХ је у доброј мјери заобишао талас мигрантске кризе у посљедњих неколико година, али сада имамо рапидан раст броја миграната - истакао је Галић.

У највећем броју откривени су држављани Пакистана, Алжира, Авганистана, Турске, Либије, Сирије, Марока и Ирана.

На питање да ли БиХ има капацитета да се носи са вишеструко већим приливом миграната, Галић је казао да ће Гранична полиција у одређеној мјери моћи одговорити на изазове, али да ће, ако дође до значајног пораста илегалних прелазака границе, морати бити укључени и други сегменти друштва како би проблем био превазиђен.

Према извјештају о раду Граничне полиције БиХ за 2017. годину, границу је лани прешло 48,85 милиона особа, што је у односу на 2016. повећање од 5,53 одсто. Приликом преласка забиљежено је и 3.756 прелазака лица која су евидентирана у бази потрага, а ухапшено је 118 особа за којима су биле активне потјернице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана