Интерпол да уступи БиХ податке о опасним екстремистима

Срна
Интерпол да уступи БиХ податке о опасним екстремистима

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да је упозорио генералног секретара Интерпола Јиргена Штока да ће сада, након пораза "Исламске државе", одређени број њених ратника да се врати у Европу и у БиХ, те да очекује да ће Интерпол уступити БиХ конкретне анализе и податке о радикалним екстремистима потенцијално опасним за БиХ и њене грађане.

Мектић је на састанку са Штоком данас у Сарајеву поздравио благовремена реаговања Интерпола "према одређеним ситуацијама и у неким институцијама", посебно када је ријеч о борби против радикализма и тероризма.


Министар безбједности БиХ нагласио је да Интерпол развија капацитете против сајбер криминала, а БиХ ће у будућности морати да поведе више рачуна о томе имајући у виду да није посветила довољно пажње ни у институционалном нити у едукативном смислу.

Мектић је најавио да ће БиХ ускоро упутити свог официра за везу са Интерполом у сједиште те организације у Лион, јер су то већ учиниле све земље у региону, гдје је окупљено око 300 официра из разних земаља.

"Разговорали смо и о сарадњи са Интерполом у праћењу и прекидању финансијског криминала, односно прања новца. И БиХ има тих проблема, јер постоје канали којима се протура прљав новац", рекао је Мектић.

Мектић и генерални секретар Интерпола констатовали су да се БиХ налази при врху земаља које интензивно и ефикасно сарађују са Интерполом.

Мектић је на конференцији за новинаре након састанка са Штоком, којем су присуствовали и директори полицијских агенција у БиХ, рекао да је разговарано о начинима проширења сарадње БиХ и Интерпола.

"Задовољство ми је што генерални секретар истиче да БиХ благовремено спроводи све препоруке Интерпола и да смо у врху земаља њених чланица које у потпуности и ефикасно сарађују са Интерполом. Разговарали смо о томе шта су кључни безбједносни интереси, како проширити сарадњу", навео је Мектић и нагласио да су капацитети, механизми и алати Интерпола велики и ефикасни.

Шток је навео да је његова посјета БиХ реализована у контексту промјена у међународној ситуацији, која захтијева да све државе боље и ближе сарађују и размјењују податке о потенцијалним безбједносним изазовима.

"Од међународног тероризма, организованих криминалних група, те сајбер криминала, наше заједнице се суочавају са низом пријетњи које сви заједно морамо рјешавати. Ове пријетње су више него раније на међународном нивоу, много су комплексне и ниједна земља није у ситуацији да се сама избори са тим пријетњама", упозорава Шток.

Он наглашава да су јединице за спровођење закона, полицијске агенције, због терористичких пријетњих и напада који се дешавају у свим дијеловима свијета, заиста у ситуацији да треба да користе успостављене мреже полицијских агенција.

"И из те перспективе желим да похвалим БиХ и централну улогу коју су полицијске снаге из ове земље имале у заједничким операцијама, посебно када је ријеч о илегалној трговини ватреним оружјем, у којој је заједно учествовало око 7.800 полицајаца из 23 земље и које су резултирале хапшењем 149 лица, кријумчара оружјем", рекао је Шток.

Он је поздравио чињеницу да су данас сви гранични прелази у БиХ прикључени на Интерполов систем, који им омогућава приступ базама података Интерпола и ефикасну борбу против тероризма и свих облика криминала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана